Izvor: B92, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češki antisemitizam na Internetu

Prag -- Češka ultradesnica već nekoliko meseci putem Interneta distribuira spiskove političara za koje tvrdi da su Jevreji.

Oni objavljuju imena političkih ličnosti te zemlje za koje tvrdi da su Jevreji, među kojima su, prema pisanju lista Pravo, i sadašnji predsednik Vaclav Klaus, bivši predsednik Vaclav Havel, kao i predstavnici svih relevantnih stranaka u Češkoj.

Već nekoliko meseci češka ultradesnica širi spisak navodnih Jevreja ili "jevrejskih mešanaca" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u politici te zemlje.

Sličan spisak početkom 90-ih godina širio je nedeljnik Politika, čijeg je glavnog i odgovornog urednika sud kaznio sa sedam meseci zatvora uslovno i zabranio dalje objavljivanje spiska.

Veći deo tog spiska nedavno je preuzeo takozvani Nacionalni prosvetni institut na svom sajtu.

Policija je saopštila da nije do sada primetila objavljivanje tog spiska i da će slučaj ispitati nadležni organi i, po potrebi, preduzeti ogovarajuće mere.

Policija se pravda da je broj Internet-stranica ogroman i da je teško, ako ne i nemoguće, pratiti šta se na njima sve objavljuje.

Slično se dogodilo sa srpskim ogrankom jednog američkog neonacističkog Internet-sajta, kada su objavljivani spiskovi sa imenima i adresama ljudi za koje se tvrdi da su Jevreji, ali tužilaštvo u Srbiji tada nije pokrenulo istragu.

Taj i slični sajtovi takođe su korišćeni za pretnje smrću i pozive na nasilje prema pojedinim ličnostima u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.