Ponedeljak, 20.08.2007.

12:39

Češki antisemitizam na Internetu

Češka ultradesnica već nekoliko meseci putem Interneta distribuira spiskove političara za koje tvrdi da su Jevreji.

Izvor: B92, Beta

Default images

Oni objavljuju imena političkih ličnosti te zemlje za koje tvrdi da su Jevreji, među kojima su, prema pisanju lista Pravo, i sadašnji predsednik Vaclav Klaus, bivši predsednik Vaclav Havel, kao i predstavnici svih relevantnih stranaka u Češkoj.

Već nekoliko meseci češka ultradesnica širi spisak navodnih Jevreja ili "jevrejskih mešanaca" u politici te zemlje.

Sličan spisak početkom 90-ih godina širio je nedeljnik Politika, čijeg je glavnog i odgovornog urednika sud kaznio sa sedam meseci zatvora uslovno i zabranio dalje objavljivanje spiska.

Veći deo tog spiska nedavno je preuzeo takozvani Nacionalni prosvetni institut na svom sajtu.

Policija je saopštila da nije do sada primetila objavljivanje tog spiska i da će slučaj ispitati nadležni organi i, po potrebi, preduzeti ogovarajuće mere.

Policija se pravda da je broj Internet-stranica ogroman i da je teško, ako ne i nemoguće, pratiti šta se na njima sve objavljuje.

Slično se dogodilo sa srpskim ogrankom jednog američkog neonacističkog Internet-sajta, kada su objavljivani spiskovi sa imenima i adresama ljudi za koje se tvrdi da su Jevreji, ali tužilaštvo u Srbiji tada nije pokrenulo istragu.

Taj i slični sajtovi takođe su korišćeni za pretnje smrću i pozive na nasilje prema pojedinim ličnostima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: