Češka više neće privoditi sirijske izbeglice iz Mađarske

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka više neće privoditi sirijske izbeglice iz Mađarske

Češka policija prestaće da privodi sirijske migrante koji su zatražili azil u Mađarskoj, ali ne čekajući da ga dobiju, pokušavaju da otputuju u Nemačku, objavila je češka novinska agencija ČTK, citirajući saopštenje policijskog odeljenja za strance.
Po važećim propisima u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskoj uniji, migranti treba da ostanu u prvoj članici EU do koje dođu, ali hiljade njih pokušava da dospe do bogatijih zapadnih zemalja poput Nemačke, preneo je Rojters.

Pored toga, u Češkoj su danas aktivisti za ljudska prava i advokati kritikovali lokalnu policiju zato što izbeglice koje otkrije u vozovima obeležava brojevima po rukama, prenosi Tanjug.
"Ne postoji zakon koji bi dopuštao policiji da na taj način obeležava ljude", izjavila je za agenciju AFP advokat Češke lige za ljudska prava Zuzana Kandiljota.
Ta praksa češke policije izazvala je pažnju pošto podseća na praksu u nacističkoj Nemačkoj gde su se ruke zatvorenika koncentracionih logora obeležavale brojevima.
Češki policajci su markerima ispisali brojeve na rukama 214 izbeglica, uglavnom iz Sirije, privedenima juče na graničnom prelazu na jugoistoku zemlje u vozovima koji su krenuli iz Austrije i Mađarske.
Portparol češkog Ministarstva unutrašnjih poslova Lucija Novakova je rekla da je ta mera uvedena zbog sve većeg broja dece među izbeglicama. "Naš cilj je da sprečimo da se deca izgube", rekla je ona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Češka više neće privoditi sirijske izbeglice iz Mađarske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2015

Češka policija prestaće da privodi sirijske migrante koji su zatražili azil u Mađarskoj, ali ne čekajući da ga dobiju, pokušavaju da otputuju u Nemačku, objavila je češka novinska agencija ČTK, citirajući saopštenje policijskog odeljenja za strance...Po važećim propisima u Evropskoj uniji,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Češka, policija izbeglice obležava markerima

Izvor: RTS, 02.Sep.2015

Policajci u Češkoj markerom obeležavaju izbeglice sa bliskog istoka, ispisujući im na ruci indentifikcioni broj. Odeljenje za strance saopštilo da više neće privoditi sirijske migrante koji su zatražili azil u Mađarskoj. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.