Čepurin: Vojna neutralnost Srbije značajan faktor koji doprinosi jačanju bezbednosti

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2016, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Vojna neutralnost Srbije značajan faktor koji doprinosi jačanju bezbednosti

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin razgovarali su danas o sveukupnim odnosima dveju zemalja, pri čemu su ocenili da se ti odnosi razvijaju dobro, u obostranom interesu.

Tokom razgovora je konstatovano da je u toku zajednički rad na pripremi svih strateških tema u vezi sa saradnjom dveju zemalja, pred predstojeću posetu predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Čepurin je upoznao Vučića sa pozitivnim pomakom u vezi sa idejom o bescarinskom izvozu Fijatovih vozila, proizvedenih u Srbiji, na tržište Evroazijske ekonomske unije.  Juče je prihvaćen predlog o pokretanju procesa unifikacije trgovinskog režima između zemalja Evroazijske ekonomske unije i Srbije, koji bi trebalo da bude konačno usvojen u maju ove godine, a to će omogućiti delovanje radnih grupa Srbije i Unije po pitanju Fijata i drugih tačaka uzajamne trgovine.

Sagovornici su zaključili da će otvaranje direktne linije Er Srbije između Beograda i Sankt Peterburga, 18. juna ove godine, mnogo značiti za jačanje veza i razvoj saradnje dveju zemalja, posebno u oblasti trgovine i turizma.

Ambasador Čepurin je izrazio podršku i solidarnost sa Srbijom i srpskim narodom povodom godišnjice početka bombardovanja Jugoslavije od strane NATO.

Kakoje saopšteno iz Vlade Srbije, u razgovoru je istaknuto da su i 17 godina nakon tragičnih događaja vidljive teške posledice agresije, koja je dovela do mnogobrojnih ljudskih žrtava, velike materijalne štete, te drastičnih posledica po mir i stabilnost u regionu.

Vučić i Čepurin saglasili su se da presuda Haškog tribunala izrečena Radovanu Karadžiću ne sme biti iskorištena za pokušaje nametanja kolektivne krivice jednom narodu, niti za dovođenje u pitanje statusa i ovlašćenja RS koji proističu iz Dejtonskog sporazuma.

Srpski premijer i ruski ambasador su razgovarali i o pitanju vojne neutralnosti Srbije kao značajnom faktoru koji doprinosi jačanju bezbednosti i stabilnosti na Balkanu, ali i u Evropi u celini.

Ruski diplomata je, kako se navodi, izrazio negodovanje zbog kampanje laži koji predstavnici pojedinih nevladinih organizacija iznose protiv uloge Rusije u oslobodilačkom Drugom svetskom ratu.

Istovremeno, Čepurin je zahvalio rukovodstvu Srbije na privrženosti očuvanju ideala antifašističke borbe i istorijske istine.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.