Cenu leka povećali sa 13 na 750 dolara

Izvor: Radio 021, 22.Sep.2015, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cenu leka povećali sa 13 na 750 dolara

Bivši menadžer hedž fonda Martin Škreli (32) suočen je sa gnevom javnosti nakon što je kupio prava za prodaju leka koji koriste oboleli od side i preko noći povećao njegovu cenu sa 13,50 dolara na čak 750 dolara po piluli.

Direktor kompanije "Tjuring farmasjutikals", u avgustu je za 55 miliona dolara kupio prava za prodaju 62 godine starog leka "daraprima", koji je koristi za lečenje potencijalno smrtonosnih parazitskih infekcija. Ubrzo nakon toga, cena leka, čiji troškovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << proizvodnje iznose oko jedan dolar, povećana je na 750 dolara po tableti (povećanje od čak 5.500 odsto).

Škreli je za "Blumberg" izjavio da je povećao cenu zato što kompanija "mora da zaradi na leku". On je dodao da mnogi pacijenti koriste lek kraće od godinu dana i da cena odgovara ceni sličnih lekova protiv retkih bolesti. Osim toga, zarada od leka biće navodno uložena u istraživanje boljih metoda lečenja i skretanje pažnje na toksoplasmozu, parazitsku infekciju koja može da izazove ozbiljne probleme i ugrozi život. Bolest pre svega pogađa bebe i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, uključujući i obolele od side i raka.

Kada je urednik sajta Fierce Biotech Džon Kerol upitao Škrelija zbog čega je povećao cenu leka, on mu je odgovorio da je to "velika poslovna odluka, koja koristi svim akcionarima", ali nije pružio dodatna objašnjenja. Umesto toga je više puta uvredio Kerola, nazvavši ga "moronom", "beznačajnim" i nekim ko "ne razmišlja logično".

Škreli je izjavio da kompanija neće sniziti cenu leka, izazvavši žestoke reakcije na Tviteru. Ljudi širom sveta vređali su ga i nazvali osobom koja je "oličenje svega što je loše u SAD".

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.