Ipak se smanjuje nečuvena cena leka

Izvor: B92, 23.Sep.2015, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak se smanjuje "nečuvena" cena leka

Direktor farmaceutske kompanije koja je povećala cenu leka koji se koristi za lečenje od parazitskih infekcija, više od 4.000 odsto, izjavio je da će kompanija ipak značajno smanjiti cenu.

Martin Škreli, direktor farmaceutske kompanije Turing, izjavio je da je doneta odluka da se smanji cena ovog leka, nakon brojnih negativnih komentara i negodovanja javnosti i drugih medicinskih kompanija.

“Složili smo se da snizimo cenu „daraprima“ u meri da ona bude pristupačna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kupcima, a da kompanija i dalje može da ostvari profit, ali veoma mali ” , izjavio je Škreli i dodao da smatra da će ova promena biti dobro prihvaćena.

Lek Daraprim se koristi za lečenje parazitskih infekcija koje se najčešće javljaju kod osoba sa ugroženim imunitetom zbog lečenja raka ili HIV infekcije.

Kompanija Turing je prošlog meseca otkupila pravo na proizvodnju tog leka koji je na tržištu već 62 godine, a doslovno preko noći je povećala njegovu cenu sa 13,50 dolara na 750 dolara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pod pritiskom javnosti, smanjena cena preskupog leka za obolele od HIV-a

Izvor: Radio 021, 23.Sep.2015

Direktor farmaceutske kompanije koja je povećala cenu leka koji se koristi za lečenje obolelih od HIV-a, više od 5.000 odsto, izjavio je da će kompanija ipak značajno smanjiti cenu...Martin Škreli, direktor farmaceutske kompanije Turing, izjavio je da je doneta odluka da se smanji cena ovog leka,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.