Čaves naredio nacionalizaciju francuskog trgovinskog lanca

Izvor: Blic, 18.Jan.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves naredio nacionalizaciju francuskog trgovinskog lanca

Predsednik Venecuele Ugo Čaves je naložio nacionalizaciju lanca hipermarketa "Eksito" u francuskom vlasništvu, uz optužbu da su šekulisali cenama posle devalvacije venecuelanske valute, bolivara.

Čaves je juče najavio da će njegova vlada preuzeti kontrolu nad lancem hipermarketa "Eksito", koji je u većinskom vlasništvu francuske firme "Kazino Gišar Perašon", čim bude usvojen zakon koji omogućava nacionalizaciju firmi koje preterano podižu cene, prenele su svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agencije.

"Želim da se pokrene taj slučaj i sačekaću novi zakon da započnem nacionalizaciju lanca 'Eksito' jer ovo ne može da se dozvoli. Koliko ćemo još dopuštati međunarodnim kompanijama da dolaze tu i tako se ponašaju?", izjavio je predsednik Venecuele u redovnom nedeljnom radio i televizijskom obraćanju naciji.

Zakon, koji je predložio Čaves, mogao bi da bude prihvaćen sledećeg meseca, izjavio je venecuelanski poslanik Mario Isea i objasnio da će on zabranjivati podizanje cena bez ekonomske opravdanosti.

Čaves je više puta zapretio da će nacionalizovati preduzeća koja povećavaju cene kao odgovor na devalvaciju od 8. januara, kojom vlada pokušava da obuzda inflaciju, koja je 2009. iznosila 25 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.