Čaves: Zlatni kovčeg za Bolivara

Izvor: B92, 17.Dec.2011, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves: Zlatni kovčeg za Bolivara

Karakas -- Ugo Čaves odlučio je da oda počast revolucionaru Simonu Bolivaru i njegove posmrtne ostatke sahrani u novom kovčegu ukrašenom zlatom, biserima i dijamantima.

Kovčeg od mahagonija sa zlatnim zvezdama i državnim pečatom, otkriven je danas na ceremoniji kojom je obeležena godišnjica smrti Bolivara, koji je preminuo 1830. godine, preneo je AP.

Predsednik Venecuele lično je nadgledao ekshumaciju Bolivarovih posmrtnih ostataka prošle godine, sa ciljem da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potvrdi njegov identitet i istraži teorija po kojoj je on možda ubijen.

Istražitelji su analizom DNK potvrdili Bolivarov identitet, ali nisu mogli sa sigurnošću da utvrde uzrok njegove smrti.

Čavesova vlada će takođe izdvojiti 28 miliona dolara za izgradnju novog mauzoleja gde će biti smešteni Bolivarovi posmrtni ostaci.

Bolivar- revolucionar i "Libertador"

Bolivar je rođen u Venezueli, u španskoj aristokratskoj familiji.

Nakon Napoloenove invazije Španije Bolivar se priključio lokalnim huntama koje su to nastojale da iskoriste kako bi proglasile nezavisnost od matice zemlje. Bolivar je 1813. otpočeo ustanak kojim je od španske vlasti oslobođena Venezuela, a do 1821. godine su oslobođene današnja Kolumbija, Panama i Ekvador, od kojih će se zajedno s Venezuelom formirati Velika Kolumbija.

Bolivarove snage su 1824. oslobodile Peru, gde je dobio titulu Libertador (Osloboditelj), a godine 1825. u njegovu čast je proglašena država Bolivija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čaves odaje počast Simonu Bolivaru

Izvor: Blic, 17.Dec.2011

Venecuelanski predsednik Ugo Čaves odlučio je da oda počast južnoameričkom revolucionaru iz 19. veka Simonu Bolivaru tako što će njegovi posmrtni ostaci biti sahranjeni u novom kovčegu, ukrašenom zlatom, biserima i dijamantima...Kovčeg od mahagonija sa zlatnim zvezdama i državnim pečatom,...

Nastavak na Blic...

Dijamantski kovčeg za Bolivara

Izvor: B92, 18.Dec.2011, 17:55

Karakas -- Predsednik venecuele Hugo Čaves otkrio je novi sanduk u kojem se čuvaju posmrtni ostaci heroja južnoameričke nezavisnosti Simona Bolivara...Sanduk od mahagonija, ukrašen dijamantima, biserima i zlatnim zvezdama, otkriven je na svečanosti obeležavanja godišnjice smrti slavnog revolucionara...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.