Nedelja, 18.12.2011.

16:43

Dijamantski kovčeg za Bolivara

Predsednik venecuele Hugo Čaves otkrio je novi sanduk u kojem se čuvaju posmrtni ostaci heroja južnoameričke nezavisnosti Simona Bolivara.

Izvor: Tanjug

Default images

Sanduk od mahagonija, ukrašen dijamantima, biserima i zlatnim zvezdama, otkriven je na svečanosti obeležavanja godišnjice smrti slavnog revolucionara koji je preminuo 1830.

"Ti živiš u nama", izjavio je Čaves u govoru koji je održao pored sanduka.

Predsednik Venecuele inače ima običaj da povlači paralele između socijalističke revolucije koju on sprovodi i Bolivarove borbe za nezavisnost.

Čaves je prošle godine naredio ekshumaciju Bolivarovih posmrtnih ostataka kako bi naučnici mogli da utvrde da li je zaista umro od tuberkuloze, kao što to tvrdi većina istoričara, ili je ubijen.

Tokom ispitivanja, naučnici nisu otkrili nikakve dokaze koji bi upućivali na zaključak da je Bolivar bio otrovan.

Simon Bolivar (1783-1830) je vodio rat protiv španskih kolonijalnih snaga u Venecueli, Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu, Panami i Boliviji.

Proglašen je ocem, spasiteljem i osloboditeljem domovine (Libretador de la patria) i izabran za prvog predsednika Kolumbije i prvog predsednika Gornjeg Perua, nazvanog po njemu Bolivija.

Težio je ujedinjenju južnoameričkih zemalja u nazavisnu i jaku državu, ali mu se san nije ostvario, jer se već 1830. godine Venecuela proglasila nezavisnom republikom, a uskoro zatim to su učinile i Bolivija i Ekvador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: