CNN: Kina u poslednje dve godine uništila više od 100 ujgurskih grobalja

Izvor: B92, 02.Jan.2020, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CNN: Kina u poslednje dve godine uništila više od 100 ujgurskih grobalja

CNN je uz pomoć stotina satelitskih snimaka i svedoka Ujgura utvrdio da su u poslednje dve godine kineske vlasti uništile preko sto groblja te zajednice.

Ovo je potvrđeno i saopštenjima kineske vlade da će groblja biti "izmeštena", piše CNN.

Pre toga je francuska novinska agencija AFP uz pomoć analitičara satelitskih snimaka "Ertrajs alijans" (Earthrise Alliance) otkrila da je uništeno najmanje 45 grobalja od 2014. godine.

Kritičari ovo opisuju kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koordinisanu operaciju da se suzbiju islamska verovanja i da se muslimanska manjinska grupa Ujgura "drži pod kontrolom".

"Nemam pojma šta se dogodilo. U potpunom sam šoku", rekao je Aziz Isa Elkun, čiji otac je sahranjen na jednom od uništenih groblja.

Elkun živi u Londonu i nema kontakt s majkom koja je u Kini, a očev grob "posećuje" samo preko "Guglove mape". Tako je i primetio da nešto nije u redu, jer se satelitski snimci istog mesta iz 2017. i 2019. drastično razlikuju.

Kina je pod intenzivnim međunarodnim nadzorom nakon objavljivanja dokumenata u kojima se ukazuje da kineske vlasti "prevaspitavaju" ujgurski narod, piše CNN.

Američki Stejt department saopštio je da je oko dva miliona pripadnika muslimanskih nacionalnih manjina, uključujući Ujgure, od 2017. godine zatvoreno u nekom iz masovne mreže logora u Kini, radi "prevaspitavanja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.