Izvor: B92, 15.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIK: Putin pobedio, dobio 72,1 odsto glasova

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin osvojio je 71,2 odsto glasova na predsedničkim izborima održanim u nedelju, a na osnovu obrađenih 98,1 odsto glasačkih listića. "Time se izabranim predsednikom može smatrati Putin", izjavio je predsednik Centralne izbore komisije Aleksandar Vešnjakov. Kandidat komunista Nikolaj Haritonov osvojio je 13,8 odsto glasova, a ostali kandidati manje od pet odsto. Na izbore je izašlo 61,48 odsto građana.

Vladimir Putin, koji je drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << put izabran za predsednika Rusije, obećao je da će učiniti sve da obezbedi stabilan razvoj ekonomije i jačanje slobode medija, izveštava iz Moskve za B92 Aleksandra Stojanović Godfroa. Podrška od 71% izašlih birača, daje Vladimiru Putinu ogromnu odgovornost da ispuni obećanja, koja je dao glasačima. Protivnici Putina, koji je prethodne noći obećao i očuvanje demokratskih reformi, kao i obezbeđivanje slobode medija, kažu da će on iskoristiti drugi mandat da uveća svoju predsedničku moć. Do tada će možda biti rešeno i pitanje Čečenije, koja je veoma rizična oblast, ali i odnosi sa Gruzijom, čiju je autonomnu oblast Adžiriju, Rusija nezvanično podržavala. Ekonomske reforme, koje je uspešno započeo pre četiri godine, predsednik Putin će nastaviti. Ruska ekonomija veoma zavisi od proizvodnje i prodaje gasa, nafte i nafnih derivata, a Putin je izjavio da neće biti povećanja cene gasa za domaće tržište. Putina u drugom mandatu očekuje i početak administrativnih reformi koje je započeo po imenovanju nove vlade, smanjivanjem broja ministarstava. Očekuje se i smanjenje ogromnog birokratskog aparata, a neminovna su i otpuštanja u administraciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.