CIK: Putin pobedio, dobio 72,1 odsto glasova

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2004.

08:55

Default images

Predsednik Rusije Vladimir Putin osvojio je 71,2 odsto glasova na predsedničkim izborima održanim u nedelju, a na osnovu obrađenih 98,1 odsto glasačkih listića. "Time se izabranim predsednikom može smatrati Putin", izjavio je predsednik Centralne izbore komisije Aleksandar Vešnjakov. Kandidat komunista Nikolaj Haritonov osvojio je 13,8 odsto glasova, a ostali kandidati manje od pet odsto. Na izbore je izašlo 61,48 odsto građana.

Vladimir Putin, koji je drugi put izabran za predsednika Rusije, obećao je da će učiniti sve da obezbedi stabilan razvoj ekonomije i jačanje slobode medija, izveštava iz Moskve za B92 Aleksandra Stojanović Godfroa. Podrška od 71% izašlih birača, daje Vladimiru Putinu ogromnu odgovornost da ispuni obećanja, koja je dao glasačima. Protivnici Putina, koji je prethodne noći obećao i očuvanje demokratskih reformi, kao i obezbeđivanje slobode medija, kažu da će on iskoristiti drugi mandat da uveća svoju predsedničku moć. Do tada će možda biti rešeno i pitanje Čečenije, koja je veoma rizična oblast, ali i odnosi sa Gruzijom, čiju je autonomnu oblast Adžiriju, Rusija nezvanično podržavala. Ekonomske reforme, koje je uspešno započeo pre četiri godine, predsednik Putin će nastaviti. Ruska ekonomija veoma zavisi od proizvodnje i prodaje gasa, nafte i nafnih derivata, a Putin je izjavio da neće biti povećanja cene gasa za domaće tržište. Putina u drugom mandatu očekuje i početak administrativnih reformi koje je započeo po imenovanju nove vlade, smanjivanjem broja ministarstava. Očekuje se i smanjenje ogromnog birokratskog aparata, a neminovna su i otpuštanja u administraciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: