Buš najavio seriju svetskih samita

Izvor: Blic, 20.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš najavio seriju svetskih samita

Lideri SAD i Evrope, Džordž Buš, Nikola Sarkozi i Žoze Manuel Barozo, obelodanili su planove za održavanje serije samita posvećenih globalnoj finansijskoj krizi, a prvi takav susret bio bi održan posle izbora u SAD, zakazanih za 4. novembar.

Američki predsednik je na sastanku sa Sarkozijem i Barozom u Kemp Dejvidu, u državi Merilend, ponudio da bude prvi domaćin takvog samita i najavio da će o tome ove nedelje razgovarati i sa drugim svetskim liderima.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << precizirao da je o tome da on bude domaćin samita razgovarao sa Tarom Asom, premijerom Japana, koji trenutno predsedava Grupi 8 najrazvijenijih zemalja sveta.

„Veoma je važno da radimo zajedno jer nas je sve pogodila ova kriza”, kazao je Buš. On je obećao da će se raditi na modernizaciji i jačanju finansijskih sistema zemalja, što će omogućiti da se ovakve krize ne ponove.

„Ovo je svetska kriza, zato moramo naći globalno rešenje”, izjavio je Sarkozi i ocenio da sadašnja kriza pruža „veliku mogućnost” da se ponovo razmotri svetska finansijska politika. Barozo je pozvao na brzu zajedničku akciju, upozoravajući da je potreban novi svetski finansijski poredak.

U saopštenju sa susreta trojice zvaničnika se ističe da će se na prvom samitu razmatrati napredak postignut u saniranju globalne finansijske krize i zajedničko rešenje na principu reformi neophodnih da se izbegnu slični problemi i osigura globalni prosperitet u budućnosti. „Kasniji susreti baviće se primenom postignutih rešenja u vezi sa zadatim principima”, navodi se u dokumentu.

Ideju o organizovanju samita podržao je ranije i Ban Ki Mun, generalni sekretar UN. On je ponudio da svetska organizacija bude domaćin prvog skupa koji bi se, kako je predložio, održao najkasnije početkom decembra.

Lideri evropskih zemalja smatraju da bi taj samit trebalo da bude novi Breton Vuds, gde su na istorijskom sastanku u američkoj saveznoj državi Nju Hempšir 1944. sklopljeni sporazumi s principima po kojima je decenijama posle Drugog svetskog rata funkcionisao svet međunarodnih finansija. Na monetarnoj i finansijskoj konferenciji UN u Breton Vudsu su osnovani, pored ostalog, i Međunarodni monetarni fond i Svetska banka. Neke od odluka iz Breton Vudsa, poput sistema kursnih razlika zasnovanih na zlatu, napuštene su početkom 70-ih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.