Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: Ratom do mira

Predsednik SAD Džordž Buš, u prvom komentaru o najnovijem izraelsko-palestinskom konfliktu oko Gaze, rekao da ne može da bude prihvatljiv još jedan jednostran prekid vatre koji bi doveo do raketnih napada na Izrael. Time je svu krivicu prebacio na Palestince. Prema njegovim rečima, eskalaciju nasilja u pojasu Gaze nije isprovocirao Izrael već, kako je rekao, teroristički pokret Hamas koji želi da uništi Izrael. Američki lider - koji je otvoreno stao na stranu Tel Aviva - smatra da treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << razoružati Hamas i da je to način da se prekine rat. Odlazeći šef Bele kuće je ovim odobrio i ohrabrio akcije Izraela - u kojima je za osam dana ubijeno najmanje 435 Palestinaca, a broj ranjenih dostigao oko 2.200.

Izrael je izvršio oko 750 napada na položaje palestinskog radikalnog pokreta Hamas u Gazi, rekli su palestinski bolnički izvori i izraelska vojska. Istovremeno, Hamas je iz pojasa Gaze ispalio oko 500 raketa na teritoriju Izraela i u tim napadima su poginule četiri osobe.

„Hamas je pokazao da nema nameru da služi palestinskom narodu. Tražim od svih strana da izvrše pritisak na Hamas da se okane terora i podrži legitimne palestinske lidere koji rade za mir. Obećanja Hamasa nisu dovoljna - mora da postoje mehanizmi nadgledanja da bi se sprečilo krijumčarenje oružja terorističkim grupama u pojasu Gaze“, ukazao je Buš.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je novinarima posle sastanka sa Bušom da SAD rade na „postojanom i održivom“ prekidu vatre u pojasu Gaze, ali da u ovom trenutku ne planira da otputuje na Bliski istok i pokuša da posreduje u tome.

VAŠINGTON „PRISTRASAN“

Organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešenel“ uputila je juče pismo američkom državnom sekretaru Kondolizi Rajs u kome optužuje SAD za pristrasnost povodom krize u Gazi. Amnesti navodi da je „zapanjena disproporcionalnošću“ izraelskog odgovora, koja je dovela Gazu na ivicu „humanitarne katastrofe“. Organizacija poziva Rajsovu da izvrši pritisak na obe strane kako bi odmah došlo do prekida vatre i navodi da je duboko zabrinuta zbog oružja i vojne opreme kojima Vašington snabdeva Izrael, prenele su agencije.

„Amnesti“ traži da „SAD odmah prekinu prebacivanje oružja u Izrael, kao i da sprovedu istragu o tome da li je američko oružje korišćeno za kršenje ljudskih prava“.

RATNI ZLOČINCI

Desetine hiljada ljudi učestvovalo je juče u najvećim demonstracijama koje su izraelski Arapi organizovali u poslednjih nekoliko godina, u znak protesta zbog izraelske vojne operacije u pojasu Gaze. Demonstranti su izraelskog premijera Ehuda Olmerta, ministra odbrane Ehuda Baraka i šefa armije Gabija Aškenazija označili ratnim zločincima. Protestovalo se u gradu Sahninu na severu Izraela. U demonstracijama su učestvovale vođe izraelskih arapskih partija koji su rekli da su Arapi u Izraelu ujedinjeni u zahtevu da se rat odmah zaustavi. Vođa partije Balad Džamal Zahalka je rekao da bi se Olmertu, Baraku i Aškenaziju moralo suditi u međunarodnom sudu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.