Svetski zvaničnici traže prekid vatre

Izvor: RTS, 03.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski zvaničnici traže prekid vatre

Posle današnje artiljerijske pripreme, izraelske snage prešle demarkacionu liniju i kopnenim trupama ušle u pojas Gaze. Izrael naredio mobilizaciju desetine hiljada rezervista. Hamas upozorava Izrael da će platiti visoku cenu. Za večeras najavljena hitna sednica Saveta bezbednosti.

Izraelske kopnene snage ušle su u pojas Gaze, u nameri da preuzmu kontrolu nad oblastima iz kojih palestinske frakcije ispaljuju rakete na Izrael. Kolone tenkova, u potpunom mraku, uz podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << helikoptera prešle su granicu na severu Gaze iz tri pravca.

Izrael je večeras naredio mobilizaciju desetine hiljada vojnih rezervista za kopnenu ofanzivu, saopštio je kabinet izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Kako se navodi, u skladu sa odlukom donetom na sinoćnom tajnom sastanku, vlada je naložila oružanim snagama da "sakupe neophodne rezerviste, u broju od više desetina hiljada vojnika".

Predsedništvo Evropske unije ocenilo je da je izraelska kopnena operacija u pojasu Gaze "defanzivna, a ne ofanzivna" akcija.

"U ovom trenutku, iz perspektive od poslednjih nekoliko dana, razumemo da je ovo korak defanzivne, a n ofanzivne prirode", izjavio je češki portparol EU Jirži Potuznik.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg predvodi delegaciju EU koja sutra kreće u region Bliskog istoka.

Više desetina hiljada izraelskih Arapa protestovalo je u Sahninu, na severu Izraela, zbog izraelskih napada u pojasu Gaze.

Demonstranti su se okupili na poziv nekoliko partija koje predstavljaju arapsku manjinu u Izraelu. Nosili su crne zastave, pozvali na primirje i uzvikivali parole podrške Palestincima iz Gaze.

Okupljeni su, takođe, uzvikivali uvrede egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku, koga smatraju "kukavicom" i "saradnikom Amerikanaca".

Od ukupno sedam miliona stanovnika u Izraelu, 1,2 miliona su Arapi.

Arapsku zajednicu čine potomci oko 160.000 Palestinaca koji su ostali na tom području nakon stvaranja Izraela 1947. godine.

"Naš cilj je da uništimo terorističku infrastrukturu Hamasa u oblastima gde se izvode operacije", rekla je portparolka vojske major Avital Leibovič. 

Kopnenom ofanzivom počela je druga faza izraelske operacije "Čvrsto olovo", koja traje osam dana. Izrelski tenkovi gađali su pozicije radikalnog palestinskog pokreta Hamas, koji je uzvratio na napad.

Televizija El Arabija prenosi izjavu visokog zvaničnika Hamasa koji tvrdi da su palestinski borci ubili više izraelskih vojnika, dok izraelska armija navodi da su poginule desetine boraca Hamasa na početku kopnenog sukoba.

Za sada se ne mogu potvrditi izjave ni jedne, ni druge strane.

Oružano krilo Hamasa upozorilo je Izrael da će platiti "težak danak" kopnenoj ofanzivi. 

Palestinski zdravstveni izvori su saopštili da je prva žrtva kopnene izraelske ofanzive jedno palestinsko dete koje je poginulo od paljbe tenka na selo u Gazi gde je ranjeno 11 ljudi.

Abas traži hitnu sednicu UN

Palestinski predsednik Mahmud Abas oštro je osudio izraelsku kopnenu ofanzivu na palestinski pojas Gaze i zatražio hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN kako bi taj napad bio okončan, rekao je njegov saradnik.

"Abas snažno osuđuje ovo agresiju i poziva na hitno sazivanje Saveta bezbednosti još danas kako bi ona bila zaustavljena", izjavio je Frans presu palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Abas je upozorio da će "izraelska agresija na Gazu prouzrokovati teške posledice u regionu".

Palestinski predsednik nema kontrolu nad pojasom Gaze, jer ga je sa vlasti u julu 2007. godine smenio radikalni pokret Hamas.

Artiljerijsko granatiranje duž granice

Ofanzivi na kopnu prethodilo je artiljerijsko granatiranje na ciljeve duž granice.

Nešto ranije pogođena je džamija u Beit Lahiji, gde je ubijeno trinestroro ljudi za vreme molitve. Svi oni su civili, a među njima je dvoje dece, saopštili su palestinski izvori.

Palestinski očevici su rekli da je baražna artiljerijska vatra izazvala veliku eksploziju kraj grada Gaze, kao i čitav niz eksplozija kod obližnje granice s Izraelom.

Istovremeno su izraelski borbeni avioni bombardovali glavni put koji vodi kroz pojas na tri različita mesta, što je onemogućilo putovanja s jednog kraja područja na drugi.

Izraelska avijacija je gađala više od 40 meta Hamasa tokom dana, ubivši trećeg visokog zvaničnika Hamasa od početka ofanzive prošle subote.

U izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze, koja je počela 27. decembra kao odgovor na Hamasovu raketnu paljbu na južni Izrael, poginulo je najmanje 435 Palestinaca, od čega oko stotinak civila. Više od 1.700 je povređeno.

Apeli svetskih zvaničnika

Američki predsenik Džordž Buš i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun apelovali su na svetske lidere da inteziviraju napore kako bi se što pre uspostavio prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Palestinski predsednik Mahmud Abas i Šefovi diplomatija više arapskih zemalja putuju u Njujork gde će apelovati na Savet bezbednosti da usvoji nacrt rezolucije koji su sačinile arapske zemlje, u kojoj se osuđuje Izrael i traži prekid napada na pojas Gaze.

Međutim, Sjedinjene Države su saopštile da je taj nacrt neprihvatljiv i da nije izbalansiran, pošto se ne pominje prekid raketnih napada Hamasa na južni Izrael. Arapski nacrt rezolucije biće razmatran u ponedeljak.

Džordž Buš traži prekid vatre

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da SAD rade na postizanju prekida vatre koji će biti poštovan u pojasu Gaze, a koji uključuje i mehanizme nadgledanja, da bi se zaustavilo krijumčarenje oružja na tu teritoriju.

U komentaru o najnovijem izraelsko-palestinskom sukobu, Buš je rekao da ne može da bude prihvatljiv jednostran prekid vatre koji bi doveo do raketnih napada na Izrael.

SAD su zatražile da Hamas učini prvi korak tako što će zaustaviti raketne napade na Izrael.

"Obećanja Hamasa nisu dovoljna - neophodno je da postoje mehanizmi nadgledanja da bi se sprečilo krijumčarenje oružja terorističkim grupama u pojasu Gaze", istakao je Buš u svom obraćanju putem radija.

Buš je, takođe, izrazio zabrinutost zbog humanitarne krize u pojasu Gaze, navodeći da su SAD ponudile pomoć u vrednosti od 85 miliona dolara. Odlazeći američki predsednik je kritikovao Hamas što "svoje sredstva koristi za lansere raketa, a ne za puteve i škole".

"Hamas je pokazao da nema nameru da služi palestinskom narodu", ukazao je Buš.

Predsednik je pozvao i druge zemlje da izvrše pritisak na Hamas da obustavi raketne napade na Izrael i podrže izabrane palestinske lidere.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael započeo kopnenu ofanzivu

Izvor: Blic, 03.Jan.2009

Izraelska vojska je započela kopnenu ofanzivu na Gazu, potvrdili su izraelski vojni zvaničnici. Početak druge nedelje napada na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze obeležila je upotreba teške artiljerije, koja je bila uvod u definitivno pokretanje kopnene ofanzive.....Izrael naložio mobilizaciju desetina...

Nastavak na Blic...

Komandir Hamasa ubijen u vazdušnom udaru na Gazu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2009

GAZA - Uprkos značajanom smanjenju broja palestinskih napada na Izrael u poslednja dva dana, izraelska armija nastavila je prošle noći i jutros udare na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, pogodivši prošle noći najmanje 25 meta i kuću komandira vojnog krila organizacije Abu Zakarije al Džamala, koji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.