Bugarska ima novu kandidatkinju za generalnog sekretara UN

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2016, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska ima novu kandidatkinju za generalnog sekretara UN

Bugarski premijer Bojko Borisov imenovao je danas evropsku komesarku Kristalinu Georgievu kao kandidatkinju za novog generalnog sekretara UN. Borisov je saopštio da Georgievu kandiduje umesto dosadašnje kandidatkinje, šefice Uneska, Irine Bokove.

"Uložili smo velike napore, ne samo vlada, već i predsednik, ministar spoljnih poslova i sama Irina Bokova, ali vidite rezultat", rekao je Borisov na sastanku vlade.

Bokova je posle ovonedeljnog petog kruga neformalnog izjašanjavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u Savetu bezbednosti UN bila na šestom mestu. Vlada Bugarske ranije je najavila da će razmotriti dalju podršku Bokovoj ako tokom glasanja u petom krugu ne osvoji "prvo ili drugo mesto".

AP međutim navodi da Bokova mora i zvanično da objavi da odustaje od kandidature, a za bugarski dnevni list 24 časa rekla Bokova je rekla da "ne vidi nijedan valjan razlog zbog kojeg bi povukla svoju kandidaturu". Ona je ocenila da "prava borba" tek predstoji pošto je prvih pet krugova glasanja "samo faza preliminarnog rangiranja kandidata".

AP navodi da je kandidatura Bokove izazvala kontroverze od samog početka zbog njene komunističke prošlosti.

"Čini se da se moj uspešni početak nije dopao pojedinim krugovima u Bugarskoj i izvan Bugarske. Videli su da imam šansi da pobedim i pokrenuli negativnu kampanju protiv mene", rekla je Bokova i dodala da je jedini kandidat koji se u sopstvenoj zemlji suočava s aprozivkama i ogovaranjem.

Šef diplomatije Danijel Mitov rekao je da će bugarska vlada tražiti podršku za Georgievu od susednih zemalja.

"Želim da zahvalim Bokovoj ali moramo da prebacimo podršku na Kristalinu Georgievu", dodao je.

U trci za novog generalnog sekretara UN posle petog kruga vodi bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš, bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je drugi, a slovački ministar spljnih poslova Miroslav Lajčak treći.

Naredni krug glasanja trebalo bi da se održi početkom oktobra kada će stalne članice Saveta bezbednosti UN glasati na listićima u boji, pa će odmah biti jasno ko od kandidata može da očekuje veto. Savet bezbednosti bi pred Generalnu skupštinu UN trebalo da izađe sa jednim kandidatom, ali ako ne budu mogli da se usaglase, pred 193 članice na Generalnoj skupštini izaći će više kandidata.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.