Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jul.2019, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj mrtvih u napadu na partijsku zgradu u Kabulu porastao na 20

Broj mrtvih u napadu na kancelariju kandidata za potpredsednika Avganistana i bivšeg šefa obaveštajne službe u Kabulu porastao je na najmanje 20 osoba, javio je danas jedan zvaničnik.

Oko 50 ljudi je u nedelju ranjeno u napadu na sedište partije "Zeleni trend".

Napad je trajao više sati uz razmenu vatre između snaga bezbednosti i napadača koji su se zabarikadirali u zgradi, rekao je portparol Minsitarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi.

Bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << snage ubile su nekoliko napadača, rekao je Rahimi.

Njihova potencijalna meta, kandidat za potpredsednika Avganistana, Amrulah Saleh, evakuisan je iz zgrade i prebačen na bezbedno mesto, rekao je Rahimi i dodao da je 85 civila spaseno iz zgrade.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali i talibani i grupa Islamska država aktivni su u glavnom gradu Avganistana i sprovodili su velike napade u Kabulu ranije.

Talibani koji kontrolišu pola zemlje takoreći svakodnevno napadaju širom Avganistana iako pregovaraju sa SAD o mirnom rešenju 18-ogodišnjeg rata, najdužeg sukoba u koji su uključene SAD. Talibanski pobunjenici odbijaju da direktno pregovaraju s vladom Avganistana, smatrajući je "američkom marionetom".

Juče je bio prvi dan avganistanske predsedničke kampanje, a izbori su zakazani za kraj septembra.

Predsednik Avganistana Gani, koji se na izborima kandiduje za drugi mandat, napisao je juče na Tviteru da Saleh nije ranjen tokom "kompleksnog napada" na sedište njegove stranke "Zeleni trend".

Portparol šefa policije Kabula rekao je da je napad počeo samoubilačkim napadom automobilom-bombom, posle čega su napadači upali u zgradu i zapucali na obezbeđenje.

Eksplozija automobila-bombe je bila toliko jaka, da se čula širom Kabula.

Talibani i Islamska država su podeljeni oko ideologije i taktike. Talibani uglavnom napadaju državne zgrade i osoblje i avganistanske i međunarodne bezbednosne, snage dok ekstremisti Islamske države uglavnom napadaju šiite koji su manjina. Talibani i pripadnici Islamske države više puta su se sukobljavali, a talibani su i dalje veća i snažnija snaga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.