Brod Lekara bez granica spasio još desetine migranata, sada ih je 251 na moru

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Avg.2019, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brod Lekara bez granica spasio još desetine migranata, sada ih je 251 na moru

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica saopštila je danas da je brod kojim upravlja na Sredozemnom moru treći dan zaredom spasio desetine migranata i da je sada 251 na njemu.

Lekari bez granica su na Tviteru naveli da je brod "Oušn vajking" (Ocean viking), koji plovi pod norveškom zastavom, danas pokupio 81 osobu iz nebezbednog gumenog čamca u međunarodnim vodama kod Libije, gde ima mnogo krijumčara migranata.

Brodom "Oušn vajking" Lekari bez >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << granica upravljaju sa humanitarnom grupom "SOS Mediterane".

Za sada nije poznato ni kada ni gde će spaseni migranti moći da se iskrcaju.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, desničar Mateo Salvini zabranio je brodu "Oušn vajking" ulazak u teritorijalne vode Italije. Salvini traži od drugih zemalja Evropske unije da prihvate spasene migrante.

Ulazak u Italiju Salvini je zabranio i spasilačkom brodu španske humanitarne grupe "Oupen arms" koji se na Sredozemnom moru nalazi od 2. avgusta, kada je njegova posada spasila 123 osobe. Italija je dan kasnije prihvatila dve trudnice s broda, ali su ostali putnici ostali na moru.

Posada tog broda juče je pokupila još 39 migranata, koje je Malta ponudila da prihvati pošto se spasavanje odigralo u njenoj oblasti za potragu i spasavanje. Humanitarna grupa je odbila ponudu Malte, navodeći da traži bezbednu luku za svih 160 migranata koji se nalaze na brodu.

Grupa "Oupen arms" saopštila je ranije danas da je zatražila od Italije da pomogne u evakuaciji tri migranta sa tog broda iz zdravstvenih razloga i da njegov kapetan traži odobrenje za ulazak u luku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.