Brnabić u Grčkoj: Sastanci sa Micotakisom i predsednicom Grčke, uskoro  ukidanje rominga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 03:41

Brnabić u Grčkoj: Sastanci sa Micotakisom i predsednicom Grčke, uskoro ukidanje rominga

Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Atinu, gde će učestvovati na Ekonomskom forumu Delfi, a na početku boravka u glavnom gradu Grčke sastala se sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropoulou.

Brnabić je grčkoj predsednici zahvalila na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na EU putu, na zagovaranju proširenja i istakla da ta podrška Grčke mnogo znači Srbiji, jer su evropske integracije važan preduslov dugoročne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stabilnosti.

Premijerka je predsednici Grčke prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić je predsednici čestitala jubilej Grčke, budući da ta zemlja ove godine obeležava 200 godina od oslobodilačkog rata od Otomanske vlasti 1821. godine, ali i na tome što je Sakelaropoulou prva zemlja predsednica Grčke u istoriji.

"Uvek se radujem kao premijerka Srbije kada ovde imam sastanke, zajedničkim projektima, jer je Grčka jedan od najvećih partnera Srbije, politički i ekonomski, a dva naroda vezuju bratska osećanja", rekla je Brnabić.

Poželevši dobrodošlicu premijerki Srbije, predsednica Grčke joj se zahvalila na učešću u proslavi velikog jubileja, što, kako je istakla, pokazuje izuzetne odnose zemalja i istorijske veze naših naroda.

"Verujem da će posle pandemije odnosi zemalja da ojačaju o razviju se još više", rekla je Sakelaropoulou.

Ona je napomenula da je Grčka zainteresovana za razvoj strateških odnosa sa Srbijom u svim sektorima.

"Od suštinskog je značaja perspektiva daljeg širenja EU na zapadni Balkan. Od Samita u Solunu 2003.godin3 to je strateški cilj Grčke. To je jedini put za bezbednost, stabilnost i razvoj regiona. Grčka podržava evropsku perspektivu Srbije i pomoći će u svemu što može", rekla je Sakelaropoulou.

Brnabić: Sporazum Srbije i Grčke o ukidanju naplate rominga

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Atini, posle sastanaka sa državnim vrhom Grčke, da će naredne sedmice Srbija i Grčka potpisanti sporazum o ukidanju naplate rominga.

"Ispregovarali smo sa Grčkom roming sporazum, prema kome naši građani koji dolaze u Grčku više neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu, već će to biti kao lokalni poziv i slanje SMS poruka", rekla je Brnabić za Tanjug.

Premijerka je navela da će ministarka za telekomunikacije, trgovinu i turizam Tatjana Matić već sledeće sedmice doći u Atinu da potpiše taj sporazum, koji će odmah stupiti na snagu.

"Učinili smo, kao vlada, sve da olakšamo građanima koji planiraju putovanje u Grcku tokom leta", rekla je Brnabić.

Ona je prenela da je premijeru Grčke Kirijakosu Micotakisu zahvalila na tome što je Grčka jednostrano priznala naše digitalne sertifikate o vakcinaciji.

"Od 14. maja, Grci otvaraju granični prelaz Evzoni i svi vakcinisani građani Srbije moći će bez problema da uđu u Grčku bez ijedne druge potvrde", navela je premijerka.

Oni koji nisu vakcinisani moraće da imaju negativan PCR test, rekla je Brnabić i istakla da je država uradila sve što je u njenoj moći da olakša građanima put u Grčku.

Premijerka Brnabić će danas učestvovati i na Ekonomskom forumu.

Šesti ekonomski forum u Delfima održava se od 10. do 15. maja, u hibridnoj formi.

Otvarajući skup, osnivač foruma Simeon Comokos naglasio je značaj kolektivnih globalnih napora u kreiranju budućeg poretka, navodeći da je Forum posvećen razvoju Evrope i sveta i nastoji da se potvrdi kao "svetionik nade", međunarodna platforma združenih znanja i preporuka.

Evropski komesar za promociju evropskog načina života Margaritas Šinas poručio je na otvaranju da se Evropa i svet nalaze na kritičnom raskršću u eri nastajanja novog poretka, uz teške posledice pandemije virusa korona.

"Profil naše zajedničke budućnosti odrediće stepen naše spremnosti da radimo zajedno", rekao je Šinas pre tri dana u Delfima.

Pokrovitelj Foruma je predsednica Grčke Katerina Sakelaropoulou, a odvija se kroz sedam diskusionih tema, u više od 350 sesija.

Ovog puta, Forum se održava u godini u kojoj Grčka obeležava dva značajna jubileja - 200 godina od početka oslobodilačkog rata od Otomanske vlasti (1821-1834) i 40 godina od pridruživanja Evropskoj uniji.

Brnabić: Na leto Visoki savet za saradnju Srbije i Grčke

U junu ili julu biće održan četvrti sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, a tokom leta, ili najkasnije u septembru predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da poseti Grčku, izjavila je u Atini Ana Brnabić.

“U zavisnosti od njegovih obaveza, predsednik Vučić posetiće Grčku povodom otvaranja Konzulata na Kritu, što je važna, velika, ali i simbolična stvar. Očekujemo da, u odnosu na njegov kalendar, to možda bude u junu, julu, avgustu, najkasnije u septembru”, rekla je Brnabić.

Ona je danas u Atini, pored učešća na Ekonomskom forumu Delfi, u odvojenim susretima, razgovarala sa premijerom i predsednicom Grčke.

Kako je rekla, na sastanku sa grčkim premijerom dogovoren je sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Podsetila je da je na prethodnom sastanku, u decembru 2019. potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu, pa su i politički i ekonomski odnosi podignuti na nivo strateškog partnerstva.

“Tokom 2020. nismo imali sastanak zbog epidemiološke situacije i krize izazvane korona virusom. Očekujemo da u junu ili julu imamo sledeći, četvri sastanak Visokog saveta, što bi bila i prva poseta Kirijakosa Micotakisa Srbiji”, rekla je Brnabić.

Po pitanju ekonomskih odnosa, premijerka je izdvojila značaj dva projekta - brže železnice i gasnog povezivanja.

“Brza železnica se nastavlja na projekat koji sada imamo, od Budimpešte do Beograda, i ono što ćemo raditi sa EU, od Beograda do Niša i dalje do Severne Makedonije, da se to nastavi do luke Pirej, preko Skoplja, Soluna, do Atine. Imamo stratešku saradnju sa kineskim Koskom, koji je vlasnik luke Pirej i želimo da uložimo što više u taj železnički pravac, kako bi Srbija bila centralna transportna linija za železnički saobraćaj”, naglasila je Brnabić.

Drugi važan projekat je gasovod od Aleksandropulosa, kao deo diverzifikacije naših gasnih interkonekcija.

Premijerka je navela da će se u septembru ili oktobru krenuti u izgradnju naše gasne interkonekcije do Bugarske, dok je Grčka već 95 odsto završila njihovu gasnu konekciju do Bugarske.

“Tu pravimo strateški pravac koji će značiti dodanu energetsku sigurnost i stabilnost”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla i da Grčka ostaje uz Srbiju i po pitanju KiM i na putu evropskih integracija.

“Zahvalila sam im se na podršci, na posvećenom pristupu i poštovanju međunarodnog prava te nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova”, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila i da je Grčka jedna od zemalja koja pruža kontinuiranu podršku agendi proširenja EU, Srbiji bez izuzetka daje odobrenje za pregovaračke pozicije i jedna je od zemalja koja Srbiju najviše “gura” u tom procesu.

Brnabić se u Atini sastala sa Krivokapićem

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas na marginama Ekonomskog foruma Delfi sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Pre zvaničnog susreta Brnabić je u pauzi Foruma nakratkoporazgovarala sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, bivšim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, a pridružio im se i predsednik crnogorske vlade.

Prethodno je razgovarala sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropoulou.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.