Britanija, SAD, Kanada i Australija optužili Peking da krši međunarodne obaveze oko Hongkonga

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Maj.2020, 17:23

Britanija, SAD, Kanada i Australija optužili Peking da krši međunarodne obaveze oko Hongkonga

Velika Britanija, SAD, Kanada i Australija optužili su danas Peking da krši svoje međunarodne obaveze usvajanjem sporne odredbe o bezbednosti u Hongkongu u kineskom parlamentu.

Kineski parlament danas je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

"Odluka Kine da nametne novi zakon o bezbednosti Hongkongu je u direktnoj suprotnosti sa njenim međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << obavezama prema principima zajedničke deklaracije koju su potpisale Kina i Velika Britanija, koja je pravno obavezujuća i registrovana u UN", rekli su šefovi diplomatije te četiri zemlje u zajedničkom saopštenju i izrazili "duboku zabrinutost".

Po njihovoj oceni taj zakon bi ograničio slobode stanovništva Hongkonga i dramatično smanjio autonomiju i sistem koji ga je napravio toliko prosperitetnim i dodali da zakon otvara put za "sudska gonjenja iz političkih razloga".

Četiri zemlje potpisnice navele su da su "izuzetno zabrinute" da ne dođe do pojačanja podela unutar društva Hongkonga i pozivaju Peking da "radi sa narodom Hongkonga da nađe prihvatljivo rešenje za obe strane".

Za Peking je usvajanje tog zakona bio prioritet posle ogromnih demonstracija tokom 2019, protiv centralnih vlasti, a tokom kojih je izbijalo nasilje između demonstranata i policije i koje su pothranjivale separatistička osećanja.

Prodemokratski protivnici uticaja Pekinga na toj teritoriji kažu da zakon otvara put ka nazadovanju bez presedana u slobodama te finansijske metropole od sedam miliona stanovnika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.