Britanija: Istraga o zaraženoj krvi koja je odnela živote 2.400 pacijenata

Izvor: BKTV News, 11.Jul.2017, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija: Istraga o zaraženoj krvi koja je odnela živote 2.400 pacijenata

Velika Britanija sprovešće javnu istragu o zaraženoj krvi koja je 70-ih i 80-ih godina prošlog veka korišćena kod pacijenata u Državnoj zdravstvenoj službi.

Procenjuje sa da je zbog toga umrlo oko 2.400 osoba, saopštila je danas britanska vlada.

Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka krvni proizvodi koji se dostavljaju NHS bili su zaraženi virusima, poput hepatitisa C i HiV-a, zbog čega je hiljade ljudi dobilo hemofiliju ili druge bolesti, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
Britanski ministar zdravlja Filip Ðun kazao je da su mnogi dokumenti javno objavljeni, što je dalo "sveobuhvatnu sliku dogadaja i odluka donetih u to vreme".

"Ipak, shvatam da za one koji su pogođeni, ovi koraci ne idu dovoljno daleko da pruže odgovore koje žele da dobiju o tome šta se desilo. U svetlu ovih zabrinutosti i izveštaja o novim dokazima, važno je da razumemo obim onoga što se tvrdi i šira pitanja koja se javljaju", rekao je Ðun u parlamentu.

Kako se navodi, porodice žrtava biće konsultovane o tome kakva istraga će biti preduzeta.

Čudom preživela: Grom udario trudnicu!

Prema izveštaju poslanika iz 2015. godine, Odeljenje za zdravstvo je procenilo da je više od 30.000 osoba moglo da bude zaraženo virusom hepatitisa C između 1970. i 1991. godine, kada je Britanija iz SAD uvezla krvne proizvode, ali da je svega 6.000 identifikovano.

U periodu od 1978. do 1985. godine identifikovano je 1.500 osoba sa virusom HIV-a.

Do istrage je došlo nakon što su lideri svih vodećih političkih partija, osim vladajuće konzervativne, napisali zajedničko saopštenje premijerki Terezi Mej u kome su zahtevali istragu.

"Decenijama su osobe sa poremećajem krvarenja i njihove porodice tražili istinu. Umesto toga, Vlada im je kazala da nikakva greška nija napravljena i odbijala da objavi dokaze o nepažnji i prikrivanju. Konačno će imati priliku da dožive pravdu", rekla je izvršna direktorka Družtva za hemofiliju Liz Kerol.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.