Brazilska policija suzavcem na okupljene ispred muzeja

Izvor: RTS, 03.Sep.2018, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazilska policija suzavcem na okupljene ispred muzeja

Kako bi sprečila nekoliko stotina ljudi da uđu u zgradu Nacionalnog muzeja u Rio De Žaneiru, koju je noćas zahvatio požar, brazilska policija je ispalila suzavac i upotrebila pendreke.
Okupljeni zahtevaju ulazak u zgradu kako bi videli šta je uništeno u ogromnom požaru, koji je noćas progutao 200 godina stari Nacionalni muzej, koji je čuvao eksponate egipatske, starogrčke i rimske umetnosti, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu.

S druge strane, brazilski predsednik Mišel Temer rekao je da su državne i privatne banke i kompanije pristale da pomognu u obnovi Nacionalnog muzeja.
Temer je, prethodno, rekao da je juče bio "tužan dan za sve Brazilce".
"Dve stotine godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno", naveo je Temer u saopštenju.
Oglasio se i zamenik direktora brazilskog Nacionalnog muzeja Luis Fernando Dijas Duerte navodeći da su on i njegove kolege znale za rizik od požara u zgradi i da svakodnevno brinuli zbog toga.
Duerte je za jednu brazilsku televiziju rekao da je svakog dana, pre izlaska sa posla, isključivao sve uređaje u svojoj kancelariji iz bezbednosnih razloga.
On je, takođe, rekao da su zaposlene u muzeju nedavno obučavali vatrogasci kako da maksimalno umanje rizik od požare i kako da reaguju, u slučaju da on izbije.
Zamenik direktora muzeja rekao je i da nikoga, koji bi primenio u praksi ono što je naučio na obuci, nije bilo u zgradi kada je izbio požar.

Portparol vatrogasne službe Rija Roberto Robadej izjavio je da je požar izbio sinoć u 19.30 časova dok je muzej bio zatvoren.
Robadej je naveo da je intervenicija vatrogasaca započela sporije nego što je trebalo zato što dva hidranta koja su bila najbliže muzeju nisu bili u funkciji, pa su kamioni upućeni do obližnjeg jezera kako bi odatle doneli vodu.
Portparol vatrogasne službe je dodao da su i pored toga vatrogasci uspeli da spasu neke od muzejskih eksponata.
Uzrok požara za sada nije poznat.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brazilska policija pendrecima i suzavcem sprečavala građane da vide štetu u izgorelom muzeju

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2018

Brazilska policija danas je koristila pendreke i suzavac kako bi sprečila građane da uđu u Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru, u nameri da vide šta je sve uništeno u požaru koji ga je zahvatio...Nekoliko stotina građana Brazila okupilo se danas ispred muzeja izgorelog u sinoćnjem požaru i nekoliko...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.