Brazilska policija pendrecima i suzavcem sprečavala građane da vide štetu u izgorelom muzeju

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2018, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazilska policija pendrecima i suzavcem sprečavala građane da vide štetu u izgorelom muzeju

Brazilska policija danas je koristila pendreke i suzavac kako bi sprečila građane da uđu u Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru, u nameri da vide šta je sve uništeno u požaru koji ga je zahvatio.

Nekoliko stotina građana Brazila okupilo se danas ispred muzeja izgorelog u sinoćnjem požaru i nekoliko puta pokušalo da probije kapiju, zahtevajući od vlasti da obnovi kompleks, navodi Asošiejted pres.

U požaru koji je sinoć oko 19.30 po lokalnom vremenu izbio u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Nacionalnom muzeju nije bilo povređenih, ali je vatra progutala veći deo kompleksa.

Zamenik direktora Nacionalnog muzeja Luis Fernando Dias Duarte nagovestio je da bi šteta mogla da bude katastrofalna i da je većina eksponata u glavnoj zgradi verovatno izgubljena u požaru.

Duarte je kazao i da su on i njegove kolege znale za rizik od požara i da su zbog toga konstantno brinuli, i dodao da je svakog dana pred odlazak isključivao iz struje sve uređaje u kancelariji.

Naveo je da su zaposleni nedavno prošli obuku za slučaj požara, ali da sinoć nikog nije bilo u zgradi.

Muzej je otvoren 1818. godine i spada u najstarije i najprestižnije ustanove kulture u Brazilu.

U njemu se nalazilo više od 20 miliona vrednih predmeta, među kojima su kolekcija iz Egipta, grčko-rimski artefakti i najstarija ljudska lobanja pronađena na Zapadnoj hemisferi, poznata pod imenom Luzija.

Predsednik Brazila Mišel Temer izjavio je danas da su i javne i privatne banke i druge kompanije pristale da pomognu obnovu Nacionalnog muzeja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Narod hteo u spaljeni muzej, policija batinala!

Izvor: Mondo, 03.Sep.2018

Brazilska policija danas je koristila pendreke i suzavac kako bi sprečila građane da uđu u Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru, u nameri da vide šta je sve uništeno u požaru koji ga je zahvatio...Foto: AP Photo/Leo Correa..Nekoliko stotina građana Brazila okupilo se danas ispred muzeja izgorelog...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.