Izvor: Blic, 11.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil: Lider evangelističke crkve zloupotrebio milione dolara

Brazilsko tužilaštvo optužilo je lidera najuticajnije evangelističke crkve u zemlji, biskupa Edira Mesedu da je više desetina miliona dolara iz donacija, koje ne podležu porezu, iskoristio za lične interese i ulaganje u biznis.



Univerzalna crkva božjeg kraljevstva ima više miliona sledbenika u Brazilu i u više od 170 zemalja sveta. Masedo i još devet osoba se terete da su novac od donacija vernika upotrebili za ulaganje u nekretnine, automobile i nakit. Biskup >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je novac ulagao i u sopstvene biznise, među kojima i u veliku TV mrežu u zemlji.

Tužilaštvo tvrdi da je optužena grupa jedan deo od 1,4 milijarde donacija, skupljenih za godinu dana, poslala u zemlje "poreskih rajeva". Novac, oko 38 miliona dolara, kasnije je vraćen u Brazil preko dve kompanije.

Masedo (64) je odgajan kao katolik, a Univerzalnu crkvu osnovao je 1977. godine, pošto je ranije propovedao u parku, preneo je Rojters. Pored TV stanice, u vlasništvu crkve je i 4.500 evangelističkih centara u Brazilu, a ima i sopstvenu političku partiju. Kritičari već duže vreme optužuju Maseda i druge evangeliste da iskorišćavaju siromašne, tražeći od njih velike donacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.