Izvor: Blic, 07.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braun: Većina britanskih trupa odlazi iz Iraka, ali ne sve

Britanski premijer Gordon Braun izjavio je da se većina britanskih jedinica priprema da napusti Irak početkom sledeće godine.



Međutim, on je demantovao izveštaje medija da bi Britanija mogla da povuče gotovo svih svojih 4.100 vojnika iz Iraka do aprila.

"Nema promene u našem stavu od onoga što sam objavio letos", rekao je Braun novinarima.

On je istakao da će o tome govoriti u parlamentu pre božićnog odmora poslanika 18. decembra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Braun je u julu rekao da će Britanija početi da smanjuje broj trupa u Iraku od početka iduće godine ukoliko se nastavi napredak u obuci iračkih vojnika i policajaca. Braun je dodao da na tom planu još ima posla, ali da se osnovna politika nije promenila.

"Dok se ovo ne promeni neće biti fundamentalnih promena u našoj misiji", rekao je on novinarima.

SAD i Britanija su u toku pregovora sa iračkom vladom o novom bezbednosnom sporazumu u kome treba da se postave uslovi pod kojim strane trupe deluju u zemlji. Sadašnji mandat koji su UN poverile međunarodnim snagama ističe 31. decembra.

Braun je rekao da delovanje britanskih trupa u južnom Iraku, gde su oni stacionirani, ide dalje od vojne obuke i podrške iračkoj vojsci već da oni pomažu i u ekonomskom razvoju tog dela zemlje.

"Mi smo uključeni u veliki deo ekonomskog razvoja tamo i pokušavamo da obezbedimo da se održe lokalni izbori tako da se postave lokalne vođe", rekao je Braun.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Braun: Većina trupa odlazi iz Iraka

Izvor: B92, 07.Nov.2008

London -- Britanski premijer Gordon Braun izjavio je da se većina britanskih jedinica priprema da napusti Irak početkom iduće godine... Međutim, on je demantovao izveštaje medija da bi Britanija mogla da povuče gotovo svih svojih 4.100 vojnika iz Iraka do aprila. "Nema promene u našem stavu od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.