Bosanska laboratorija pomaže u identifikaciji Iračana

Izvor: Blic, 16.Avg.2010, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanska laboratorija pomaže u identifikaciji Iračana

Sarajevska laboratorija Međunarodne komisije za nestale osobe, koja je identifikovala žrtve mnogih zločina i prirodnih katastrofa u svetu, sada ima zadatak da pomogne Iračanima da identifikuju žrtve režima Sadama Huseina i osvetničkih ubistava posle pada njegovog režima.

Istraživači iz sarajevske laboratorije su, upoređivanjem DNK iz kostiju pronađenih u masovnim grobnicama sa genetskim materijalom uzetim od živih rođaka, uspeli da identifikuju žrtve ratova na Balkanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 90-ih godina, režima Avgusta Pinočea u Čileu, tajfuna Frank na Filipinima, uragana Katrina u Lujzijani i cunamija u Aziji u decembru 2004. godine, javio je AP.

Tim od šest stručnjaka sarajevske laboratorije već dve godine obučava iračke forenzičke arheologe, antropologe, medicinske sestre i druge stručnjake kako da prikupljaju uzorke krvi, vade DNK, vrše iskopavanja kostiju iz masovnih grobnica i otvaraju laboratorije u Iraku.

Softver koji je Međunarodna komisija za nestale osobe napravila upravo se prevodi na arapski i kurdski jezik.

Ako se ispostavi da su procene organizacija za ljudska prava tačne, razmere zločina protiv čovečnosti u Iraku nadmašiće genocid u Ruandi 1994, Pol Potova kambodžanska polja smrti 70-ih godina i nacistički holokaust iz Drugog svetskog rata, navedeno je u izveštaju Američke agencije za međunarodni razvoj iz 2004.

Neke od žrtava na čiju identifikaciju se čeka ubijene su još u iransko-iračkom ratu 80-ih godina, neke su Kurdi ubijeni zbog etničke pripadnosti, šiiti masakrirani zbog svoje vere, ili suniti eliminisani zbog političkih stavova.

Irački zvaničnici procenjuju da se u masovnim grobnicama širom Iraka nalazi 350.000 tela, a organizacije za ljudska prava navode da bi ta cifra mogla iznositi čak blizu milion, javio je AP.

Velikom broju žrtava Sadamovog režima treba dodati i nepoznati broj masovnih grobnica u koje su bačene žrtve osvetničkih ubistava u postsadamovom periodu kada su suniti, šiiti i suparničke političke frakcije koristile haos u zemlji za poravnavanje računa.

Ali, možda će proći decenije pre nego što kosti iz masovnih grobnica u Iraku dobiju imena, naveo je AP.

U Bosni su dve trećine žrtava - ukupno 20.000 grupa posmrtnih ostataka - pronađene i identifikovane, a oko 10.000 osoba i dalje se vode kao nestale.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.