Borba protiv koronavirusa i lažnih vesti u Italiji, astronomski skok cene maski

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv koronavirusa i lažnih vesti u Italiji, astronomski skok cene maski

Opsežne mere bezbednosti preduzimaju se širom planete zbog pojave koronavirusa. U Evropi je najteža situacija u Italiji gde je do sada preminulo 11 osoba.
U Italiji je koronavirusom zaraženo 325 osoba, a jedanaest ljudi je preminulo.

Blaži oblik bolesti Kovid-19 ima 85 odsto zaraženih, a najugroženiji su stariji, koji su hronični bolesnici.
Sve je više virusologa koji kažu da ne treba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potceniti ovaj virus, ali ni preterivati – izuzetno je zarazan, ali je stopa smrtnosti niska.
Ističu i da je izolacija jedini valjan metod protiv širenja virusa, koji daje rezultate.
Očekuje se da će u Italiji biti kontrolisane epidemije i narednih meseci, sve dok ne bude znatno toplije vreme. 
Ova zemlja je zbog koronavirusa podeljena na dva dela – severni kontrolišu karabinijeri i vojska, dok u centralnom i južnom delu Italije život teče normalno.
Dezinfekcija autobusa i metroa Širom zemlje primenjuju se nove mere vlade, u javnim prostorijama na raspolaganju će biti gelovi za pranje ruku, a stručnjaci ističu da pranje ruku treba da traje najmanje 20 sekundi.
Autobusi i metroi biće dezinfikovani specijalnim sredstvima.
Vlada Italije upozorava građane da je na društvenim mrežama sve više lažnih vesti sa alarmantnim podacima i netačnih informacija o merama koje vlada preduzima protiv koronavirusa. Apeluju da se uvažavaju samo saopštenja, savete i podatke Kriznog štaba civilne zaštite.
U Milanu je uhapšena osoba koja je ilegalno prodavala nekvalitetne zaštitne maske. Nakon što su apoteke ostale bez maski, na internetu su počele da se prodaju po astronomskim cenama.
I dok su u početku koštale jedan cent na internetu, sada je cena jedne maske 10 evra, prenosi Rojters.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kako se koronavirus proširio kineskim zatvorima

Izvor: RTS, 26.Feb.2020

Opsežne mere bezbednosti preduzimaju se širom Kine zbog epidemije koronavirusa. Ipak, čak 555 osoba je zaraženo u kineskim zatvorima. . U kineskim zatvorima je čak 555 osoba zaraženo koronavirusom. Do sada nije bilo smrtnih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.