Bolton pet sati u Moskvi razgovarao o naoružanju, Tramp poručuje da će SAD jačati svoj arsenal

Izvor: RTS, 22.Okt.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolton pet sati u Moskvi razgovarao o naoružanju, Tramp poručuje da će SAD jačati svoj arsenal

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton razgovarao je u Moskvi sa sekretarom ruskog Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševom o sporazumima koji se tiču ograničenja ofanzivnog naoružanja i upotrebe nuklearnih snaga. U međuvremenu, Donald Tramp upozorava da SAD nameravaju da jačaju sopstveni arsenal nuklearnog naoružanja kako bi izvršile pritisak na Rusiju i Kinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Razgovor Džona Boltona i Nikolaja Patruševa trajao je skoro pet sati. Američki zvaničnik se večeras sastao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom. Sutra će uslediti sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Kremlj je izrazio razočaranje najavom predsednika SAD Donalda Trampa da će se Vašington povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.
Patrušev je posle sastanka rekao da je Rusija spremna da radi na rešavanju međusobnih nesuglasica o načinu primene Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, prenosi Rojters.
Bolton i Patrušev su razmatrali mogućnosti produženja Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (novi sporazum START) u petogodišnjem periodu posle 2021. godine, navodi Tas.
"Oni su razgovarali detaljno o Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja, Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, Sporazumu o otvorenom nebu, kao i o Konvenciji o zabrani hemijskog oružja i Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja", navodi se u saopštenju Ruskog saveta za bezbednost.
Bolton je večeras izjavio da SAD tek treba da definišu svoj stav o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog arsenala. Za radio stanicu Eho Moskve je rekao i da nisu tačne tvrdnje Rusije da Vašington pokušava da uceni Moskvu najavom povlačenja iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.
Bolton je naveo da Vašington još nije doneo odluku o razmeštanju raketa u Evropi, koje bi mogle da gađaju Moskvu ako se poništi Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987.

Bolton se sastao i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. "Strane su razmenile poglede o glavnim međunarodnim problemima, uključujući situaciju u Siriji, Avganistanu, kao i o stanju stvari u Ukrajini i Korejskom poluostrvu", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova
Lavrov i Bolton su, kako se navodi, takođe razgovarali o izgledima za saradnju Rusije i SAD, pronalaženju rešenja za regionalne konflikte, efikasnu borbu protiv terorizma i održanje strateške stabilnosti.
Predsednik Rusije Vladimir Putin će se sutra sastati sa Boltonom i od njega će zatražiti objašnjenje "o velikom broju tema", saopšteno je iz Kremlja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Patrušev i Bolton razgovarali pet sati o naoružanju

Izvor: B92, 22.Okt.2018

Moskva -- Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton razgovarao je u Moskvi sa sekretarom ruskog Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim...Oni su razgovarali o sporazumima koji se tiču ograničenja ofanzivnog naoružanja i upotrebe nuklearnih snaga...Razgovor Boltona i Patruševa trajao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.