Bolton: SAD teže radikalnoj promeni ponašanja iranskog režima, a ne njegovoj promeni

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Avg.2018, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolton: SAD teže radikalnoj promeni ponašanja iranskog režima, a ne njegovoj promeni

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je danas u Jerusalimu da SAD ne teže promeni režima u Iranu, već "radikalnoj promeni" njegovog ponašanja.

Bolton je govorio novinarima o odluci predsednika Donalda Trampa da ponovo uvede sankcije Islamskoj Republici Iran i nedavnim protestima u toj zemlji zbog ekonomske krize.

"Da budem jasan, američka politika nije promena režima u Iranu, već mi želimo radikalnu promenu ponašanja dela >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << režima", rekao je Bolton, prenosi Frans pres.

On je za proteste okrivio dugotrajno loše upravljanje ekonomijom čiji su efekti umanjeni nuklearnim sporazumom velikih sila s Iranom 2015. godine.

Nakon što su SAD osudile taj sporazum i ponovo uvode sankcije, vidi se duboko negativan efekat na Iran, čak i ozbiljniji nego što se očekivalo, ocenio je Bolton.

On je rekao da demonstracije nisu organizovane i nisu rezultat zavere.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD izrazio je spremnost svoje zemlje za sporazum s iranskim režimom, ali ako se on ne povinuje njenim zahtevima izvršiće se maksimalni pritisak na Iran kako bi se osiguralo da nikada ne razvije nuklearno oružje.

Bolton je izrazio i nadu da su raniji američki udari na Siriju ima efekat zastrašivanja.

"Ali da budemo jasni, ako sirijski režim koristi hemijsko oružje, reagovaćemo vrlo oštro i oni će dobro razmisliti pre nego što donesu bilo koju odluku", rekao je Bolton, navodi AFP.

Izraelski mediji su preneli da je Bolton govorio i o povlačenju iranskih snaga iz Sirije i rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin obavestio SAD da bi njegova zemlja želela da se to desi, ali ne može da primora Teheran da to učini.

Izrael apeluje na momentalno povlačenje tih snaga. Iran, kao i Rusija, vojno podržava predsednika Sirije Bašara Asada u dugotrajnom građanskom ratu.

Jevrejska država je više puta upozorila da neće tolerisati vojno prisustvo Irana i iranskih saveznika u Siriji i izvodila je vazdušne udare na iranske mete.

Bolton je rekao da je Putin kazao da bi voleo da se Iran povuče iz Sirije.

"Ali, ja to ne mogu sam da uradim", rekao je predsednik Rusije, kako tvrdi Bolton, koji danas završava trodnevnu posetu Izraelu.

On je ocenio da bi saradnja SAD i Rusija mogla biti dovoljna da se ostvari taj cilj.

Bolton odbio da spekuliše o objavljivanju bliskoistočnog mirovnog plana

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Džon Bolton izjavio je danas da nema roka za objavljivanje dugo očekivanog mirovnog plana za Bliski istok.

On je u Jerusalimu rekao da je postignut "veliki napredak", ali je odbio da spekuliše šta plan sadrži i kada će biti objavljen.

Trampova administracija nedavno je počela formiranje tima za bliskoistočnu politiku pred očekivano objavljivanje plana.

Američki zvaničnici dugo obećavaju najsveobuhvatniji paket koji je ikad predložen za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Međutim, Palestinci su nagovestili da ne očekuju ništa od tog plana s obzirom na Trampovu pristrasnost prema Izraelu i unilateralno priznaje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Na skupu u Zapadnoj Virdžiniji u utorak Tramp je najavio da će Izrael platiti cenu za taj potez i da će Palestinci "dobiti nešto vrlo dobro" zauzvrat.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.