Boko Haram osvojio grad iz koga je u aprilu oteo učenice

Izvor: Press, 14.Nov.2014, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boko Haram osvojio grad iz koga je u aprilu oteo učenice

Islamski ekstremisti iz grupe Boko Haram su u četvrtak popodne na prepad osvojili grad Čibok, na severoistoku Nigerije, nateravši hiljade njegovih stanovnika u bekstvo, saopštili su lokalni organi.
U pitanju je isti grad iz kojeg je Boko Haram u aprilu kidnapovao blizu 300 učenica jedne škole, od kojih je nekoliko desetina uspeo da pobegne prvih dana otmice, dok se njih 219 vodi kao nestalo, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << AP. 



Jedan od gradskih otaca Čiboka Husain Monguno ističe kako nijedna od odbeglih devojčica u trenutku osvajanja grada nije bila u njemu jer su sve dobile stipendije za škole u drugim delovima Nigerije. 

Šef nigerijske vojske je 17. oktobra objavio kako je Boko Haram pristao na trenutni prekid vatre. Otad su, međutim, ekstremiste ove grupe osvojili nekoliko gradova i sela u kojima su proglasili islamski kalifat, po ugledu na islamsku državu (IS) u Iraku i Siriji. 

Boko Haram je, po rečima svedoka, na području od oko 20.000 km formirao sudove koji strogo primenjuju šerijatsko pravo. Lopovi se kažnjavaju odsecanjem ruke, dok se za sitne prestupe, među koje spada i pušenje, izgrednici kažnjavaju bičevanjem. 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Boko haram zauzeo Čibok

Izvor: B92, 14.Nov.2014

Islamistička grupa Boko haram zauzela je Čibok, grad na severoistoku Nigerije iz kojeg je u aprilu otela više od 200 srednjoškolki, navode izvori iz te zemlje...Izvori iz vlasti države Borno, u kojoj se nalazi taj grad, rekli su da je Čibok zauzet juče...Svi sistemi telekomunikacija uništeni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.