Bodovanje došljaka

Izvor: Politika, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bodovanje došljaka

Po uzoru na Australiju, Britanija uvodi stepenovane kriterijume podobnosti imigranata

Dobrodošli su najpre oni od kojih će zemlja imati koristi, jer imigracija treba da služi britanskim nacionalnim interesima.

Ovo je nesentimentalno geslo nove imigracione politike Velike Britanije prema kojem će ubuduće, počev od 1. januara 2008. biti primenjivani i novi kriterijumi vrednovanja pridošlica, po bodovnom principu. Cilj je dugoročan, da se smanji imigrantski pritisak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za koji je nadležni ministar Lajam Bern ove nedelje javno priznao da je načinio od Britanije "duboko nestabilno društvo".

Uz tvrdnju da je masovno doseljavanje, kao plod globalizacije, svakako obogatilo britansku zajednicu, ministar je u članku za jednu stručnu publikaciju, čije su delove mediji preneli, upozorio da su tempo i opseg imigracije poslednjih godina doneli čitav niz novih problema. Sve to otežava primenu već usvojene strategije za pomoć najsiromašnijim slojevima. Kako recimo poboljšati obrazovne standarde, zapitao je Bern, kada je u njegovoj izbornoj jedinici u Birmingemu za samo godinu dana broj đaka kojima engleski nije maternji jezik porastao sa pet na dvadeset odsto.

U nacionalnim razmerama, broj imigranata od dolaska laburista na vlast, 1997. godine, iznosi oko milion i po. Ako bi se navala na Ostrvo nastavila ovim intenzitetom, broj stanovnika porastao bi do sredine stoleća za 12 miliona, navodi londonski "Telegraf" uznemirujuće demografske prognoze, uz podatak da je reč o populacionom skoku bez presedana.

Da će politika prihvata biti temeljno izmenjena najavljeno je još prošle godine, a u potrazi za najboljim rešenjem ministar Bern otputovao je u Australiju koja već dugo primenjuje sličan bodovni sistem.

Poeni će se određivati shodno kvalifikacijama potencijalnog useljenika, ali i potrebama Britanije za određenom strukom. Prvenstvo, razume se, imaće lekari i naučnici, vrhunski stručnjaci raznih profila kojima za ulazak neće biti neophodno unapred obezbeđeno radno mesto, dok će profesionalci i radnici drugih kvalifikacija biti kategorisani prema trenutnim potrebama zemlje domaćina. Studenti će prethodno morati da budu upisani na fakultet i imaju osiguran izvor finansiranja, a posebni uslovi važiće za umetnike, muzičare i sportiste.

Mere se, naglašava Bi-Bi-Si, ne odnose na imigrante iz Evropske unije, izuzev Rumunije i Bugarske. Restrikcije za bugarske i rumunske radnike koje je Britanija odmah zavela prema dvema najmlađim članicama evropske porodice izazvale su ogorčenje i bes u pomenutim zemljama. Mnogi su taj pristup osudili kao gest segregacije.

Moguće negativne reakcije na otvaranje imigrantske teme ministar Lajam Bern unapred je pokušao da neutrališe konstatacijom da nije reč o rasizmu, već o realnosti sveta i današnje Britanije. U kojoj, prema anketama, čak 40 odsto birača ističe da ih toliki broj pridošlica plaši i zabrinjava.

D. Dragić

[objavljeno: 20.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.