Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2018, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blumberg upozorava na epidemiju neiskrenosti u Vašingtonu

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg upozorio je danas da se Amerikanci suočavaju da "epidemijom neiskrenosti" u Vašingtonu, opasnijom od terorizma ili komunizma.

Govoreći na ceremoniji na teksaškom univerzitetu Rajs, Blumberg je rekao da "neprekidne salve laži" i trend ka "alternativnim realnostima" u politici predstavljaju ozbiljnu pretnju za američku demokratiju.

Blumberg (76), >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koji je bio blizu predsedničke kandidature 2016, nije imenovao nijednog političara.

Iako je sadašnjeg predsednika Donalda Trampa pre izbora nazivao "prevarantom" i "opasnim demagogom", Blumberg je u intervjuu pre govora odbio da komentariše Trampov "problematičan odnos sa istinom". Otkriveno je da je Tramp otkako je postao predsednik dao stotine netačnih izjava.

"To je veće od jednog čoveka. To je veće od jedne partije", rekao je Blumberg.

On je u govoru podsetio na legendu o prvom predsedniku SAD Džordžu Vašingtonu, koji je kao dečak rekao da ne može da laže kada su ga pitali da li je posekao drvo trešnje.

 "Kako smo od predsednika koji ne može da izgovori laž došli do političara koji ne mogu da kažu istinu", upitao je Blumberg studente Rajsa i članove njihovih porodica okupljenih u Hjustonu.

On je okrivio "ekstremno partijašenje" za nezapamćenu toleranciju neiskrenosti u američkoj politici. Ljudi su, kako je rekao, posvećeniji svom političkom plemenu nego istini, i ocenio da je nacija podeljenija nego ikada posle Građanskog rata.

"Postoji veća tolerancija prema neiskrenosti u politici nego što sam video u životu. Jedina opasnija stvar od neiskrenih političara koji nemaju poštovanja za zakon jeste hor pristalica koji brane svaku njihovu laž", rekao je Blumberg.

Kao primer je naveo da su demokrate provele veći deo devedesetih godina braneći predsednika Bila Klintona od optužbi za laganje i nemoral, dok su republikanci napadali manjak etike i iskrenosti u Beloj kući. Danas se dešava suprotno.

On je upozorio i da toliko dubok nivo neiskrenosti može da podstakne i ono što je nazvao "kriminalnim". Upitan na šta taččno misli, bivši gradonačelnik Njujorka je naveo "mnogo tekućih istraga", ali nije precizirao na koje misli.

Nekoliko Trampovih saradnika se suočava s optužbama u okviru federalne istrage o navodnom ruskom mešanju u izbore 2016. Trojica su se već izjasnili da su krivim za davanje lažnih iskaza FBI-ju. Istražitelji žele da razgovaraju i sa Trampom, iako se njegov pravni tim do sada odupirao tome.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.