Bila je žena koje su se Albanci PLAŠILI: Preminula udovica Envera Hodže vladala je iz senke, a opisana je kao NAJIZOPAČENIJA supruga diktatora (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 27.Feb.2020, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bila je žena koje su se Albanci PLAŠILI: Preminula udovica Envera Hodže vladala je iz senke, a opisana je kao NAJIZOPAČENIJA supruga diktatora (VIDEO)

Izabrana je za lidera Demokratskog fronta Albanije 1988. godine UDOVICA nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hodže, Nedžmije Hodža, preminula je u Tirani u 99. godini. Nedžmije Hodža je rođena 8. februara 1921. godine u Manstiru, a njeni roditelji su bili iz Debra, prenela je "Gazeta tema". Njena porodica se preselila u Tiranu 1928. godine i ona se upisala na Pedagoški ženski institut. Nakon oslobođenja zemlje, studirala je književnost i objavila nekoliko knjiga. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Posle pada Hodžinog režima, završila je u zatvoru. Bila je žena koje su se Albanci decenijama plašili. Za tadašnjeg albanskog lidera udala se 1945. godine. Imali su troje dece. Godine 1992. uhapšena je zbog zloupotreba državnih fondova i osuđena na devet godina zatvora. Pošto se žalila na presudu, kazna je preinačena na 11 godina zatvora. Izabrana je za lidera Demokratskog fronta Albanije 1988. godine.Pročitajte još - „ŽIVO SVEDOČANSTVO“ SUROVOSTI ALBANACA: Zidovi pamte zločine Hodžine tajne policije Nedžmija je dramatično pala u nemilost vlasti nakon smrti svog muža, ali je ostala najverniji branilac njegovog izolacionog režima, piše Bi-Bi-Si. Ipak jednom prilikom je za Jutarnji.hr rekla kako nikada nije imala ni najmanje žaljenje zbog zločina svog supruga.Foto Fejsbuk - Zašto tražiti oproštaj? Ni za čime ne žalim i ni za šta se ne osećam odgovornom. Poštovali smo zakone koji su bili na snazi u to vreme - rekla je ona tada. Tvrdila je da njen suprug "nije bio diktator, nego idealan čelnik koji je znao da brani svoju zemlju od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja koji su je ugrožavali". Mnogi smatraju da je supruga komunističkog diktatora bila “đavolja žena”, po naslovu knjige Fahrija Balliua, u čijem ju je predgovoru pisac Ismail Kadare opisao kao "najgoru, najizopačeniju" od svih žena diktatora. Ali, njena prijateljica Vito Kapo govorila je da je Nedžmija "veoma osetljiva žena, primer majke i supruge, uvek uz Envera".

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.