Bila je žena koje su se Albanci PLAŠILI: Preminula udovica Envera Hodže vladala je iz senke, a opisana je kao NAJIZOPAČENIJA supruga diktatora (VIDEO)

Novosti Online

27. 02. 2020. u 11:23

Izabrana je za lidera Demokratskog fronta Albanije 1988. godine

Била је жена које су се Албанци ПЛАШИЛИ: Преминула удовица Енвера Хоџе владала је из сенке, а описана је као НАЈИЗОПАЧЕНИЈА супруга диктатора (ВИДЕО)

Foto YouTube Printscreen

UDOVICA nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hodže, Nedžmije Hodža, preminula je u Tirani u 99. godini.

Nedžmije Hodža je rođena 8. februara 1921. godine u Manstiru, a njeni roditelji su bili iz Debra, prenela je "Gazeta tema".

Njena porodica se preselila u Tiranu 1928. godine i ona se upisala na Pedagoški ženski institut. Nakon oslobođenja zemlje, studirala je književnost i objavila nekoliko knjiga.

Posle pada Hodžinog režima, završila je u zatvoru. Bila je žena koje su se Albanci decenijama plašili. Za tadašnjeg albanskog lidera udala se 1945. godine. Imali su troje dece.

Godine 1992. uhapšena je zbog zloupotreba državnih fondova i osuđena na devet godina zatvora. Pošto se žalila na presudu, kazna je preinačena na 11 godina zatvora.

Izabrana je za lidera Demokratskog fronta Albanije 1988. godine.

Nedžmija je dramatično pala u nemilost vlasti nakon smrti svog muža, ali je ostala najverniji branilac njegovog izolacionog režima, piše Bi-Bi-Si.

Ipak jednom prilikom je za Jutarnji.hr rekla kako nikada nije imala ni najmanje žaljenje zbog zločina svog supruga.

Foto Fejsbuk

- Zašto tražiti oproštaj? Ni za čime ne žalim i ni za šta se ne osećam odgovornom. Poštovali smo zakone koji su bili na snazi u to vreme - rekla je ona tada.

Tvrdila je da njen suprug "nije bio diktator, nego idealan čelnik koji je znao da brani svoju zemlju od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja koji su je ugrožavali".

Mnogi smatraju da je supruga komunističkog diktatora bila “đavolja žena”, po naslovu knjige Fahrija Balliua, u čijem ju je predgovoru pisac Ismail Kadare opisao kao "najgoru, najizopačeniju" od svih žena diktatora. Ali, njena prijateljica Vito Kapo govorila je da je Nedžmija "veoma osetljiva žena, primer majke i supruge, uvek uz Envera".



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

DzSvetac

27.02.2020. 12:00

Šiptari da joj spomenik dignu , da nije bilo nje koja je terala šljam ka KiM i Tita koji ih je šireći ruke prihvatio ,danas bi naša deca bezbrižno živela na KiM !

Istina

27.02.2020. 12:08

Kroz celu istoriju čovečanstva je dokazano kako zločinci prođu nekažnjeno a mnogi su doživeli duboku starost kao i ova

Sclavus

27.02.2020. 15:03

@Istina - A poneki izuzetci - jako retki kao zagrebacki makro - i cetrdeset godina posle odapinjanja vladaju narodima koje su polomili ; iz mauzoleja, ispod mermera telepatijom