Bezbednosni izveštaj Austrije: Najveća migrantska kriza od Drugog svetskog rata

Izvor: Blic, 18.Jul.2016, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednosni izveštaj Austrije: Najveća migrantska kriza od Drugog svetskog rata

Austrija je prošle godine bila suočena sa najvećom migrantskom krizom od Drugog svetskog rata, konstatovao je danas ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka u predgovoru Bezbednosnog izveštaja u kojem je konstatovan alarmantni porast krivičnih prijava sa neonacističkom pozadinom za čak 54,1 odsto.

Što se tiče islamskog ekstremizma i terorizma, on nepromenjeno predstavlja najveći potencijal opasnosti za liberalno-demokratska društva, navodi se u dokumentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kojem se ističe da "strani borci" po povratku u svoje zemlje svojim borbenim iskustvom i umreženosti sa drugim borcima doprinose povećanoj pretnji od terorizma.

I u Austriji su uspostavljene odgovarajuće strukture, a Austrija je dospela u povećani islamistički fokus nakon što je avgusta prošle godine objavljen propagandni video Islamske države u kojem Mohamed M, rodom iz Austrije, poziva muslimane na nemačkom govornom području na džihad, dodaje se u izveštaju.

Austrijske vlasti posebno zabrinjava porast neonacističkih, antisemitskih i ksenofobičnih krivičnih dela. Dok je 2014. registrovano 750 dela sa takvom pozadinom, prošle godine je broj porastao na 1.156.

Istovremeno u izveštaju se konstatuje i povećan broj krivičnih postupaka uz manje osuda. Tako su prošle godine vođeni krivični postupci protiv 263.069 osoba (2014.- 238.336), što je vodilo ka 33.667 izrečenih kazni i 10.222 oslobađajućih presuda.

Prošle godine je 8.882 bilo na izdržavanju kazne u austrijskim zatvorima. Broj tražilaca azila, prema podacima ministarstva, u prošloj godini bio za 214,8 odsto veći nego 2014.

U apsolutnim brojkama je 88.151 osoba prošle godine u Austriji zatražila azil, a 2014. to je učinilo "samo" 28.064.

Broj krivičnih prijava je opao 2015, u poređenju sa prethodnom godinom sa 527.692 na 517.870, što je najmanji broj u poslednjih deset godina. Ukupno je prošle godine bilo 92.804 stranaca osumnjičenih za krivična dela, od kojih 14.458 tražioca azila.

Ministarstvo ističe da se tek od sredine ove i početkom iduće godine može ozbiljno proceniti da li se rastući broj tražilaca azila odrazio i na stopu kriminala.

Kada je reč o ubistvima prošle godine je bilo 39, uz 96 pokušaja ubistva. Sva ubistva, kako se navodi u izveštaju, su rasvetljena.

Broj prijavljenih seksuanih napada je blago opao sa 2.418 u 2014. na 2.376 prošle godine. Takođe je registrovano i manje provala u stanove i krađa automobila.

Ministarstvo istovremeno upozorava na rastući broj upada pljačkaša u kuće dok su stanari u njima.

Od sredine 2015. uočeno je da pljačkaši ciljano biraju objekte u kojima žive starije osobe i trenutak kada su one prisutne u njima kako bi ih, uz primenu sile, naterali da predaju novac i vredne predmete, navodi se u Bezbednosnom izveštaju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.