Berezovski optužen za pripremu državnog udara

Izvor: Blic, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berezovski optužen za pripremu državnog udara

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) podigla je protiv ruskog oligraha Borisa Berezovskog optužnicu zbog planiranja državnog udara, izjavio je danas njegov advokat Andrej Borovkov.

Berezovski, koji živi u Velikoj Britaniji gde ima status izbeglice, optužen je za zaveru za nasilno preuzimanje vlasti u Rusiji, a optužnica je podneta na osnovu intervjua koji je dao londonskom "Gardijanu" u aprilu i u kome kaže da se vlast u Rusiji može promeniti jedino nasilno, izjavio je advokat >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Borokov. Na pitanje "Gardijana" da li se na osnovu te njegove izjave može zaključiti da priprema revoluciju, Berezovski je odgovorio da je to apsolutno tačno, naveo je Itar-tas i podsetio da je "nasilno preuzimanje vlasti krivično delo".

Moskva za sada nije zvanično potvrdila vest o optužniici protiv Berezovskog, naveo je Rojters. Istovremeno, sud u Moskvi odložio je današnje suđenje u okviru slučaja protiv Berezovskog zbog utaje i pranja 214 miliona rubalja novca "Aeroflota" za 12. juli zbog imenovanja novog branioca ruskog tajkuna.

Tužilaštvo, pak, još nije odredilo njegov status u slučaju špijunaže otvorenom u vezi izjave biznismena Andreja Lugovoja povodom smrti bivšeg ruskog tajnog agenta Aleksandra Litvinenka u Londonu.

Protiv Berezovskog pokrenuto je, naime, pet sudskih procesa u Rusiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.