Izvor: RTS, 09.Jul.2022, 17:19

Ben Volas, favorit za Džonsonovog naslednika, odustao od trke za šefa konzervativaca

Britanski ministar odbrane Ben Volas, jedan od favorita da nasledi premijera Borisa Džonson na mestu šefa Konzervativne stranke, odlučio je da se ne kandiduje na tu funkciju. Umesto toga, kaže da bi njegov fokus trebalo da ostane na očuvanje bezbednosti Velike Britanije.
Ben Volas je saopštio da je posle pažljivog razmatranja i razgovora sa kolegama i porodicom, doneo odluku da ne ulazim u takmičenje za vođstvo Konzervativne stranke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Veoma sam zahvalan svim mojim poslaničkim kolegama i članovima iz šireg kruga koji su obećali podršku", naveo je Volas na Tviteru.
To, napominje, nije bio lak izbor, ali je njegov fokus je na trenutnom poslu i očuvanju "ove velike zemlje bezbednom".
"Želim puno sreće svim kandidatima i nadam se da ćemo se brzo vratiti onim pitanja za koje smo izabrani da rešavamo", istakao je Volas.
Volas (52) je poslednjih meseci uspeo da prestigne ministarku spoljnih poslova Liz Tras kao najpopularniji član vlade koju čine članovi Konzervativne partije, navodi Konzervativ houm, zahvaljujući njegovom učešću u rešavanju ukrajinske krize. 
Volas nije naveo koga će podržati u trci za predsednika Konzervativne stranke.
Ko bi mogao da zameni DžonsonaMeđu kandidatima su bivši kancelar Riši Sunak, predsednik izabranog komiteta za spoljne poslove Tom Tugendat i državni tužilac Suela Brejverman, prenosi Skaj njuz.
Bivša ministarka za ravnopravnost Kemi Badenoh takođe je izjavila da namerava da se kandiduje za premijera. Za Tajms je u petak izjavila da će smanjiti veličinu države i vladati "ograničenom vladom fokusiranom na osnovne stvari".
Ostavkom britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto lidera Konzervativne stranke, pokreće se procedura izbora novog vođe britanskih torijevaca.
Tokom trajanja tog procesa, Džonson će vršiti dužnost premijera u ostavci, na kojoj bi mogao da ostane bar do kraja avgusta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Britanski ministar odbrane neće biti kandidat za lidera konzervativaca

Izvor: Danas, 09.Jul.2022

Britanski ministar odbrane Ben Volas, iz redova Konzervativne partije, saopštio je da neće učestvovati u trci za lidera partije i premijera Velike Britanije, nakon što je Boris Džonson najavio povlačenje sa funkcije premijera.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.