Ben Ali osuđen na 35 godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2011, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ben Ali osuđen na 35 godina zatvora

TUNIS -

Sud u Tunisu osudio je danas svrgnutog predsednika Zina el Abidina Ben Alija i njegovu suprugu u odsustvu na po 35 godina zatvora i ukupnu novčanu kaznu od 91 milion tuniskih dinara (65,6 miliona dolara) zbog krađe i nezakonitog posedovanja novca i nakita.

Presuda po drugim optužbama, koje se odnose na nezakonito posedovanje narkotika i oružja, biće izrečena 30. juna. Suđenje je trajalo samo jedan dan, preneo je Rojters.

Ben Ali (74) se nalazi u egzilu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Saudijskoj Arabiji, a Tunis je napustio 14. januara, posle masovnih demonstracija koje su pokrenule proteste i u drugim arapskim zemljama.

Od kada je otišao u Saudijsku Arabiju, pravosudni zvaničnici iz prelazne vlade istražuju period od 23 godine, koliko je Ben Ali proveo na vlasti.

Vlasti Tunisa su danas sudile Ben Aliju izbog korupcije i posedovanja droge i oružja pošto je u predsedničkoj palati pronađeno 27 miliona dolara u gotovinskom novcu, oružje i skoro dva kilograma narkotika, uglavnom kanabisa.

Protiv Ben Alijeve porodice i bivših ministara vodi se, međutim, više paralelnih istraga, uključujući istrage za ubistvo, zloupotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu antikvitetima i pranje novca.

Za ozbiljnije optužbe - ugrožavanje državne bezbednosti i ubistva, Ben Aliju će biti suđeno u narednim procesima.

Advokat Ben Alija je saopštio juče da njegov klijent "energično odbacuje" sve optužbe, tvrdeći da nikada nije posedovao velike sume novca za koje se tvrdi da su nađene u njegovoj kancelariji, a da je oružje dobijao na poklon od drugih šefova država.

Svrgnuti predsednik Tunisa Ben Ali izjavio je da sudski proces protiv njega, koji je počeo danas, predstavlja "sramnu maskaradu", saopštio je njegov advokat.

Ben Alijev francuski advokat preneo je juče javnosti izjavu svog klijenta, koja je prva javna izjava bivšeg predsednika Tunisa posle masovnih demonstracija koje su pokrenule proteste i u drugim arapskim zemljama.

Ben Ali (74) negirao je da je pobegao iz Tunisa, rekavši da je otišao da bi izbegao "bratoubilačke i krvave sukobe" među Tunišanima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.