Izvor: RTS, 23.Sep.2020, 18:31

Beloruska policija pucala na protestu u Brestu, uhapšeno više desetina demonstranata

Beloruska policija pucala je u vazduh kao upozorenje tokom protesta u Brestu, potvrdila je za agenciju "Tas" portparolka beloruskog Ministarstva spoljnih poslova Olga Čemodanova. U Brestu i Minsku uhapšeno je više desetina demonstranata.
"Najverovatnije", odgovorila je Čemodanova na pitanje da li je policija ispalila hitac upozorenja.

"Ne poričemo. Pitanje je zašto je pucano u vazduh", rekla je Olga Čemodanova i dodala da pretpostavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je policajac to učinio da zadrži demonstrante.
Snimak pucnjave objavio je portal tut.bi.
Belorusko ministarstvo unutrašnjih poslova ranije u toku dana potvrdilo je izveštaje da je protiv demonstranata u Brestu upotrebljen i suzavac.
"Potvrđujemo da je policija koristila suzavac kako bi sprečila nezakonite akcije demonstranata. Nekoliko aktivista je privedeno zbog kršenja zakona o masovnim okupljanjima", rekla je Čemodanova.
Masovna hapšenja demonstranata u Minsku Prema izveštajima medija, u Brestu je privedeno najmanje 30 ljudi, a beloruska policija je sprovela i u Minsku masovna hapšenja demonstranata.

Policijski autobusi sa zatamljenim prozorima parkirani su duž avenije Nezavisnosti u tom gradu, prenosi agencija Tas. Ljudi su bežali u obližnja dvorišta kako bi se sakrili.
Ruska agencija je prethodno javila da su kordoni policije zaustavili učesnike Marša solidarnosti, na kojem se okupilo više hiljada ljudi, u blizini Trga pobede.
Demonstranti su stajali na udaljenosti od nekoliko metara od kordona policije uzvikujući: "Ovo je naš grad".
Posle spornih predsedničkih izbora u Belorusiji, održanih 9. avgusta, u toj zemlji izbili masovni protesti zbog navodne izborne krađe.
Demonstranti zahtevaju ostavku predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je, po zvaničnim rezultatima, odneo ubedljivu izbornu pobedu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.