Izvor: Blic, 17.Apr.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija u maju ukida restrikcije za istočnoevropske radnike

Belgija planira da 1. maja ukine restrikcije za radnike iz osam istočnoevropskih članica Evropske unije (EU), saopštili su danas vladini zvaničnici. Očekuje se da ta mera bude odobrena na ministarskoj sednici u petak sledeće sedmice, preneo je Rojters.



Ukidanje restrikcija omogućiće radnicima iz Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Slovačke i Slovenije da rade u Belgiji, pet godina po pristupanju njihovih zemalja EU. Radnici iz Bugarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Rumunije, koje su se priključile unijinom bloku 2007, neće moći da rade u Belgiji sve do 2011, osim ukoliko ne dobiju dozvolu za rad.

Belgija je jedna od malobrojnih članica EU koja je zadržala restrikcije za rad građana zemalja koje su se pridružile EU u 2004. godini. Globalna ekonomska kriza iznela je u prvi plan problem odlaska radnika iz siromašnijih delova EU u bogatije članice. Tako je Britanija, koja je, kako se procenjuje, privukla više od milion Poljaka od 2004, sada suočena s protestima protiv stranih radnika.

Slobodno kretanje radne snage jedan je od glavnih principa EU, ali, u okviru propisa o učlanjenju, stare članice bloka mogu ograničiti pristup na svoja tržišta rada u periodu do sedam godina od dana učlanjenja. U Nemačkoj i Austriji, u kojima su i dalje na snazi restrikcije, radnicima koji žele da rade u tim zemljama potrebne su radne dozvole.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dozvole radnicima iz istočne Evrope

Izvor: B92, 17.Apr.2009

Brisel -- Belgija planira da 1. maja ukine restrikcije za radnike iz osam istočnoevropskih članica EU, saopštili su vladini zvaničnici... Ukidanje restrikcija omogućiće radnicima iz Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Slovačke i Slovenije da rade u Belgiji, pet godina po...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.