Izvor: RTS, 22.Mar.2017, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija – godinu dana nakon terorističkih napada

U Briselu će biti održana komemoracija povodom prve godišnjice od terorističkih napada u tom gradu kada su stradale 32 osobe. Strah od novih napada, razlog je uvođenja privremene zabrane unošenja elektronskih uređaja većih od mobilnih telefona u ručnom prtljagu, na letovima iz pretežno muslimanskih zemalja u Ameriku i Veliku Britaniju.
Belgijski premijer Šarl Mišel kaže da je njegova zemlja mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sigurnija nego pre godinu dana ali da se mora unaprediti razmena informacija koje mogu ugroziti evropsku bezbednost.

"Mislim da smo poboljšali bezbednosne mere i da smo naučili lekciju. Ali, čak i danas ne možemo reći da ne postoji rizik. Znamo da postoje ljudi spremni da umru kao kamikaze i uništite što više života", kaže Mišel.
Brisel će obeležiti godišnjicu od napada trojice islamista na aerodrom i stanicu metroa kada su stradale 32 osobe a nekoliko stotina povređeno. Stručnjaci kažu da Belgija strahuje od povratka boraca Islamske države, naročito iz Sirije i Iraka.
Terorizam je glavni razlog zbog čega Amerika i Britanija uvode zabranu unošenja elektronskih uređaja u avion. Putnicima koji lete iz Egipta,Turske, Jordana, Kuvajta, Maroka, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Emirata – neće biti dozvoljeno da u ručnom prtljagu prenose uređaje veće od mobilnih telefona.
"To je veoma čudna i neobična odluka. Tera nas da izgubimo poverenje u Ameriku čiji je slogan sloboda. Postoji i rasistički aspekt ove odluke, da izdvoji zemlje ili ljude na osnovu religije ili boje kože", rekao je putnik iz Kaira Elhami el Meligi.
Mere će se primenjivati od petka. Američko Ministarstvo unutrašnje bezbednosti zahteva da putnici iz većinski muslimanskih zemalja da ne unose u kabinu uređaje kao što su su tablet računari, portabl di-vi-di plejeri, laptopovi i kamere. Oni moraju da budu spakovani i ostanu u prtljagu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Belgijski kralj i kraljica, vodje obeležavaju godišnjicu napada

Izvor: Beta, 22.Mar.2017

Belgijski kralj i kraljica, vodje, kao i žrtve i porodice nastradalih obeležavaju danas prvu godišnjicu samoubilačkih napada na aerodrom i podzemnu železnicu u Briselu, u kojima je ubijeno 32 ljudi.Kralju Filipu i kraljici Matildi pridružio se premijer Šarl Mišel na aerodromu gde su na početku...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.