Belgija: Sukobi zbog otpuštanja radnika

Izvor: Mondo, 25.Jan.2013, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija: Sukobi zbog otpuštanja radnika

Belgijska policija upotrebila je danas vodene topove i biber sprej protiv maskiranih demonstranata kada je protest zbog otpuštanja u topionici čelika "ArselorMital" u Liježu postao nasilan.

Maskirani demonstranti su gađali kamenicama policiju koja je blokirala ulicu koja vodi do rezidencije belgijskog premijera Elija di Rupoa. Saobraćaj u centru Brisela bio je paralizovan.

Di Rupo je juče otkazao put na samit u Latinskoj Americi kako bi se sastao sa liderima sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nakon što je najveći svetski proizvođač čelika "ArselorMital" najavio da će zatvoriti fabriku u Liježu, na istoku Belgije, što znači da će 1.300 radnika ostati bez posla, navodi Rojters.

Kompanija, kojom rukovodi jedan od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji Lakšmi Mital, saopštila je da je odlučila da trajno zatvori fabriku pošto je potražnja za čelikom u Evropi prošle godine opala za osam do devet odsto.

Oko 350 radnika okupilo se ispred rezidencije premijera u centru Brisela, saopštila je policija.

"Mi ćemo sledeće nedelje ostati bez posla i želimo da političari budu svesni toga", kazao je Žan Klod Fitipaldi (35), električar u fabrici u Liježu posmatrajući sukobe.

Di Rupo i ministri razgovarali su sa vođama sindikata dok su trajali sukobi.

"Imamo sve manje poverenja u gospodina Mitala zato što je posle toliko mnogo obećanja i toliko mnogo ogromnih odluka vrlo teško razgovarati sa njim", rekao je ministar spoljnjih poslova Didije Rejnder po dolasku na sastanak.

(Tanjug Foto Tanjug AP)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.