Izvor: Blic, 03.Okt.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Odluka Rusije razočaravajuća

Sjedinjene Američke Države su razočarne zbog današnje odluke Rusije da suspenduje Sporazum o uništenju viška plutonijuma, saopštila je večeras Bela kuća.

- Odluka Rusa da se unilateralno povuku je razočaravajuća - izjavio je portparol Bele Kuće Džon Ernest, prenosi Rojters.

Rusko suspendovanje sporazuma o uništenju viška plutonijuma je signal Vašingtonu da obraćanje Rusiji sa pozicije sile, jezikom sankcija i ultimatuma, neće proći, poručio je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Pročitajte još:

Suspenzija tog sporazuma je bila "iznuđena mera", naveo je Lavrov u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva, preneo je Rojters.

Lavrov je istakao da se Rusija ne odriče odgovornosti povodom nuklearnog razoružanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ranije danas dekret kojim se suspenduje sporazum Rusije i SAD o uništenju viška plutonijuma, a kao razlog su navedene "neprijateljske akcije SAD".

Pročitajte još:

Time je suspendovan sporazum Moskve sa zvaničnim Vašingtonom o uništenju plutonijuma, potpisan 2000. godine.

Odluka o suspenziji je objašnjena "neprijateljskim akcijama SAD" protiv Rusije i time što Vašington nije poštovao odredbe sporazuma, preneo je RT.

Pomenuti sporazum se zasniva na pregovorima iz devedesetih godina, kada su nuklearne sile SAD i Rusija odlučile da spreče ponovno korišćenje plutonijuma iz demontiranih nuklearnih bojevih glava tako što će ga uništiti.

Sporazum obavezuje zemlje-potpisnice da plutonijum unište kako on više ne bi bio upotrebljiv kao nuklearno naoružanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.