Izvor: Politika, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba bez američke zvečke

Mnogi pokušavaju da ospore pravo sticanja automatskog državljanstva po rođenju na tlu Amerike, ali malo je verovatno da će ova tekovina biti isidrena Prva njujorška beba u ovoj godini kojoj je bio namenjen fond od 25.000 dolara, poklon ovdašnjeg megalanca robnih kuća za igračke, ostala je bez tog američkog bonusa. Majka novorođene devojčice Juki Lin je Kineskinja koja je u njujoršku Kinesku četvrt zabasala pod istim uslovima pod kojim milioni imigranata stižu u obećanu zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – ilegalno. Beba Juki je po zakonu koji važi još od 1868. postala Amerikanka onog trenutka kada je ugledala svetlost noćnog novogodišnjeg slavlja u Njujorku. Ali poznata firma za prodaju igračaka predvidela je kongresnu debatu kojom bi mogla da se ovog proleća okonča jedna od najpopularnijih tekovina Novog sveta: pravo da po rođenju postaneš Amerikanac, ako ti se majka porodila bilo gde u okviru granica svetske supersile.

Uplašeni da bi zbog polemike oko poklona mogli biti deportovani iz SAD, majka i otac novogodišnje kinesko-američke bebe nisu se ni pojavili u javnosti da o svemu kažu svoje mišljenje. Čuli su se, međutim, drugi, a među njima i porodica srećnog dobitnika: zdravog i jakog afričko-američkog dečaka, rođenog devetnaest sekundi posle nepodobne bebe Juki Lin. Baka "po rođenju imućne bebe" Džejn Keler rekla je da je nagrada došla u prave ruke, "čistokrvnom" Amerikancu, i da ilegalni imigranti koriste svoju novorođenčad kao "sidro" za ostanak u američkoj luci. Drugi su pak uplašeni da će i u Americi kao u staroj Evropi postati aktuelna ta priča o čistoj i mešanoj krvi i da će se već uzdrmani san o jednakom pravu i šansi za sve bez obzira na veru i rasu pretvoriti u košmar. Zanimljiva je i statistika: od deset novorođenih beba u regionu Njujorka njih šest imaju majku i oca koji u Americi žive kao imigranti. Najveći broj njih je bez legalnih papira.

Preseći konopac

I dok Džordž Buš obilazi Latinsku Ameriku, odolevajući uličnim protestima, u SAD traju pojačane racije sa ciljem da se na poslu uhvate radnici bez papira. Slede masovne deportacije uglavnom Latinosa, u Gvatemalu , Honduras, Meksiko i dalje na jug. Mnogi od njih imaju decu koja su rođenjem dobila američko državljanstvo. Tada je i deportovanje roditelja komplikovanije i nehumanije. Jer sidro u vidu američke bebe već je ukotvljeno u američke zakonske vode.

Kako da se preseče konopac, a da se istovremeno ne ugrozi tekovina garantovana 14. amandmanom koja je putnicima sa "Mejflauera" garantovala da će im se deca roditi kao Amerikanci. Zakonodavci koji podržavaju antiimigracione mere smišljaju način da stanu na put usidrenim porodicama, koje su se ukotvile zahvaljujući svojoj bebi. Za ovo vruće proleće predviđena je debata o novim oštrijim zakonima u imigracionoj politici na Kapitol hilu. Inicijativa da se podrži ukidanje prava na automatsko američko državljanstvo po rođenju došla je iz Teksasa i drugih graničnih država preplavljenih latino-imigrantima. Konzervativni aktivisti čak traže da se ukine pravo na bolničku pomoć prilikom porođaja majki bez papira.

Pravni presedani

Pravni stručnjaci su, međutim, manje-više jedinstveni u tumačenju ovog amandmana koji garantuje američko državljanstvo "...svima koji su rođeni ovde i podležu jurisdikciji SAD..." Svrha četrnaestog amandmana svojevremeno je bila da se obori prethodna odluka Američkog vrhovnog suda kojom se odbijalo državljanstvo bebama afričkog porekla. Ali mnogi su se iz celog sveta, mimo potomaka afričkih robova, uz pomoć ovog amandmana okitili američkim državljanstvom.

Pojedini politički zagovornici okončanja prava po rođenju, kao što je republikanac Den Langren iz Kalifornije, tvrde da "tuđinci ne podležu američkim pravnim normama jer se nisu ni zakleli da će poštovati zakon zemlje u kojoj su rođeni". Protivnici mu odgovaraju da su takvi državljani obavezni da se podvrgnu zakonu i bez svečanog obećanja da će tako činiti. Po ovom konceptu, preuzetom iz anglosaksonskog prava, samo diplomate, neprijateljska vojska i njihovi potomci nisu dužni da se ponašaju po domaćim zakonima. Zbog toga njihova novorođena deca i ne stiču državljanstvo po rođenju. U današnjim globalnim prilikama mnoge diplomate ovde u Vašingtonu bi se rado odrekle ove svoje ekskluzivne "privilegije" zarad prilike da im se deca rode kao Amerikanci.

Teško da će ovde na domaćem terenu politika nadjačati tradicionalne pravne norme, pa će zato i oni koji zagovaraju strožu imigracionu politiku morati da potraže drugo sidrište za svoju debatu. Do tada ko god sa stomakom do zuba uspe da se dokopa američke obale može da gaji legalnog Amerikanca. Ili da ga makar izdaleka motri kako raste. Jer i majka i otac mogu biti vraćeni u zemlju iz koje su došli. Njima ne sleduje zgoditak na lutriji. Ni američka zvečka poput one koju nije dobila mala Amerikanka sa kosim očima rođena usred njujorškog novogodišnjeg slavlja.

Zorana Šuvaković

[objavljeno: 19.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.