Barak Obama prikupio 31 milon dolara za kampanju

Izvor: Blic, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barak Obama prikupio 31 milon dolara za kampanju

Tamnoputi demokratski kandidat za predsednika SAD, Barak Obama, potukao je sve rekorde unutar svoje partije u sakupljanju sredstava za kampanju, pošto je od aprila do juna prikupio neverovatnih 31 milion dolara, ili deset miliona više od glavnog rivala Hilari Klinton, saopštio je noćas Obamin izborni štab.

Osim zbog ogromne sume prikupljene tokom svega tri meseca kampanje, rivali u redovima demokrata još su više zabrinuti zbog podatka da je oko 154.000 donatora dalo priloge za kampanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Baraka Obame, koji, uprkos statusu filmske ili muzičke zvezde, još uvek beleži slabije rejtinge od supruge bivšeg predsednika SAD Bila Klintona.

Hilari Klinton je prikupila oko 21 milion dolara, ali je u budžet za kampanju prebacila i nekih šest miliona preostalih od akcije prikupljanja fondova pred parlamentarne izbore održane prošlog novembra.

Apsolutni rekord u prikupljanju sredstava za kampanju, međutim, drži predsednik Džordž Buš koji je između aprila i juna 2003. godine sakupio čak 35,1 milion dolara. U suštini, Obama, koji slovi za kandidata "običnih ljudi", uspeo je da u delo sprovede namere da u kampanju uključi širok sloj Amerikanaca, što potkrepljuju i podaci o donatorima, jer je u dosadašnjih šest meseci prikupljanja novca, prikupio 56,7 miliona dolara od ukupno 258.000 donatora.

Od samog početka, ovog puta izuzetno duge predizborne kampanje, bilo je jasno da će se među demokratskim kandidatima, kojih ima čak osam, voditi ozbiljna borba za čelnu poziciju pred predsedničke izbore koji će biti održani krajem sledeće godine. Obama i Hilari Klinton, međutim, sve vreme slove za najozbiljnije kandidate, koji, osim jasnih političkih programa u redove demokrata donose i novu istorijsku težinu, pošto će, ukoliko pobede na izborima, postati prvi crnac ili prva žena na čelu SAD.

Trećeplasirani među demokratama, bar kada je reč o popularnosti među glasačima, Džon Edvards sakupio je "jedva" devet miliona dolara u prethodna tri meseca, dok je iskusni diplomata, nekadašnji ministar za energetiku i ambasador pri UN Bil Ričardson prikupio sedam miliona dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.