Banka sa samo jednim zaposlenim

Izvor: NaDlanu.com, 14.Feb.2013, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka sa samo jednim zaposlenim

Rajfajzen Gamsfeld banka u južnoj Nemačkoj je jedna od 10 najmanjih banaka u toj zemlji, gledajući prema depozitima, i jedina koja ima samo jednog zaposlenog. Ova banka je ujedno i najmanja banka na svetu.

Male banke poput ove nisu retko u malim zajednicama u Nemačkoj, one nude ograničene kredite lokalnim korisnicima.Peter Brejter (41) je jedini radnik koji u maloj banci obavlja transakcije za 500 stanovnika malenog nemačkog sela Gamesfeld. Iako se broj ovakvih malih banaka znatno >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << smanjio u poslednjih 40 godina i danas ih ima nešto više od 1.000 u Nemačkoj. One omogućuju meštanima da obavljaju svoje svakodnevne transakcije i podižu manje kredite bez puno muke. Svakako, njihova je velika prednost blizina, a često nije potrebna nikakva reklama. Brejter kaže da je ovaj posao veoma zabavan. On zna svoje klijente po imenu i redovno im nudi savete finansijske prirode. "Ljudi bi rekli da ovaj posao dosadi, međutim, to kod mene nije slučaj", kaže on, prenose agencije. "Srednja klasa je krvotok Nemačke, a to su često naši klijenti", kažu ekonomski stručnjaci koji pojašnjavaju da su male banke stoga veoma korisne, ali i profitabilne. Brejter dodaje kako je ekonomska kriza učinila da banke preko noći postanu interesantnije te navodi kako mu klijenti dolaze iz cele zemlje. "Znam da je jedna osoba zvala pet puta i tražila četiri miliona evra kredita, ali sam odbio jer nije bila iz Gamesfelda", kazao je Brejter za Rojters.. On navodi kako njegova banka nastoji pomoći zajednici u kojoj deluje, a ne samo izvući profit. Stanovnici su takođe zadovoljni što u svom mestu imaju banku te navode kako im je ona često znala biti od pomoći u kriznim vremenima. (Izvor: B92)

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Najmanja banka na svijetu

Izvor: Capital.ba, 15.Feb.2013, 07:31

BERLIN, Peter Brejter (41) je jedini radnik koji u maloj banci obavlja transakcije za 500 stanovnika malenog njemačkog sela Gamesfeld. Raiffeisen Gammesfeld eG kooperativna banka u južnoj Njemačkoj je jedna ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.