Izvor: Blic, 22.Jan.2018, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bangladeš: Kako vratiti stotine hiljada ljudi u Mjanmar?

U izbegličkim kampovima u kojima se nalaze stotine hiljada pripadnika muslimanskog naroda Rohindža juče su porasle tenzije zbog operacije čiji je cilj da oni budu vraćeni natrag u Mjanmar, odakle su pobegli posle oštrih mera mjanmarske vojske.

Desetine izbeglica su juče držale transparente protiveći se povratku u Mjanmar, u trenuku kada specijalni izaslanik UN Janghi Li obilazi kampove duž granice Bangladeša sa tom zemljom, prenosi Rojters.

Neki izbeglički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lideri su rekli da su im vojni zvaničnici u Bangladešu zapretili oduzimanjem kartica za porcije hrane ako se ne vrate u Mjanmar.

Prema sporazumu potpisanom prošle nedelje, Mjanmar treba da primi Rohindža izbeglice iz Bangladeša u dva prijemna centra i u privremeni kamp u blizini zajedničke granice počev od utorka, što bi trebalo da se nastavi u naredne dve godine.

Izbeglice, međutim, odbijaju da se vrate ukoliko bezbednost ne može da im bude zagarantovana i ukoliko im Mjanmar ne zadovolji zahteve za dodeljivanjem državljanstva i uvršćivanjem na listu priznatih etničkih manjina.

Takođe, traže da im kuće, džamije i škole koje su spaljene ili uništene tokom vojne operacije, budu ponovo izgrađene.

Više od 655.000 Rohindža izbeglica pobeglo je u Bangladeš nakon što je mjanmarska vojska protiv njih primenila oštre mere u severnom delu države Rakajn kao odgovor na napade ekstremista na bezbednosne snage 25. avgusta prošle godine.

Ujedinjene nacije su tu operaciju opisale kao etničko čišćenje nad Rohindžima, što Mjanmar poriče.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.