Ban žali što nije produženo primirje u Jemenu

Izvor: Blic, 19.Maj.2015, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban žali što nije produženo primirje u Jemenu

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je žaljenje što, uprkos stalnim pozivima te svetske organizacije, nije produžen humanitarni prekid vatre u Jemenu.

"Generalni sekretar žali što, uprkos stalnim pozivima UN, nije usledilo produženje humanitarnog prekida vatre u Jemenu, koje je juče isteklo", saopštio je portparol UN Faran Hak, prenela je agencija Rojters.

Koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, nastavile su u nedelju uveče sa bombardovanjem pozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pobunjenika u Adenu, gradu na jugu Jemena, ubrzo pošto je istekao period petodnevnog humanitarnog prekida vatre.

Na meti napada bila je predsednička palata u Adenu, koja je pod kontrolom pobunjenika, kao i baza specijalnih snaga koje podržavaju pobunjenike.

Bombardovanje je nastavljeno uprkos pozivu izaslanika UN u Jemenu Ulda Čeiha Ahmeda da humanitarni prekid vatre bude produžen, prenela je agencija AFP.

Prekid vatre, čiji je cilj bio da se omogući doturanje pomoći ugroženim civilama, inicirala je Saudijska Arabija. Uglavnom je poštovan, ali je ipak bilo sukoba pobunjenih Huta i provladinih snaga.

Pod dejstvom pomorske, vazdušne i kopnene blokade koju sprovodi koalicija arapskih država, predvođena Saudijskom Arabijom, u zemlji sa oko 25 miliona stanovnika vlada nestašica hrane, vode, medicinskih sredstava i električne energije.

Prema podacima UN, u konfliktima u Jemenu je od 19. marta ubijeno više od 1.400 ljudi, među kojima i znatan broj civila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.