Izvor: B92, 14.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban: Za miroljubiviji i bolji svet

Ujedinjene nacije -- Južnokorejski diplomata Ban Ki-Mun položio je danas zakletvu kao osmi generalni sekretar UN.

On je obećao da će predvoditi "dinamične i odvažne" UN kada preuzme dužnost 1. januara 2007. godine.

Službenu zakletvu Ban Ki-Mun (62) je položio na Generalnoj skupštini UN, koja je odala priznanje odlazećem generalnom sekretaru Kofi Ananu, čiji se drugi petogodišnji mandat završava 31. decembra.

"Jačajući tri stuba naših Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacija - bezbednost, razvoj i ljudska prava - možemo izgraditi miroljubiviji, uspešniji i pravičniji svet za sledeće generacija", rekao je Ban delegatima Generalne skupštine UN i gostima.

Ban je najavio da će mu osnovi prioritet biti ponovno uspostavljanje poverenja u organizaciju UN i dodao da će nastojati da deluje kao "graditelj mostova".

On je istakao da su potrebne "dinamične i odvažne" UN, a ne "pasivne i plašljive".

Za vreme Ananovog predsednikovanja delovanje UN je umrljano korupcijom i lošim rukovodjenjem u 64 milijarde dolara vrednom projektu "Nafta za hranu za Irak".

Tokom zakletve, Ban je obećao da "neće tražiti ili primati instrukcije" od vlada ili drugih autoriteta izvan UN.

Bana, bivšeg ministra spoljnih poslova Južne Koreje, izabrao je Saveta bezbednosti UN u oktobru, a potom je njegovo imenovanje odobrila Generalna skupština UN.

Diplomate u UN su odale priznanje Kofi Ananu i pohvalile njegove "hrabre inicijative" da se smanji siromaštvo, promoviše mir i bezbednost, kao i napor da započne reformu UN.

U oproštajnom govoru, Anan je rekao da "uprkos mnogim poteškoćama i nekim neuspesima, u prošloj deceniji smo postigli mnogo toga na šta sam ponosan".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.