Baku kritikuje Jermene zbog paljenja kuća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2020, 18:16

Baku kritikuje Jermene zbog paljenja kuća

Na zahtev Jermenije Azerbejdžan je odložio preuzimanje kontrole nad Kelbajarom u Nagorno-Karabahu, dogovorene sporazumom o primirju, i istovremeno kritikovao civile zbog toga što napuštajući tu oblast spaljuju kuće i čine, kako kaže, "ekološki teror".

Primirjem je okončan šestonedeljni sukob oko Nagorno-Karabaha i Azerbejdžanu dozvoljeno da preuzme kontrolu nad teritorijama koje su bile pod jermenskom kontrolom, među kojima je Kelbajar.

Međutim, Baku je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pristao da odloži preuzimanje Kelbajara za 25. novembar posle zahteva Jerevana.

Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Hajijev rekao je da su loši vremenski uslovi otežali povlačenje jermenskih snaga i civila jedinim putem kroz planinsku teritoriju koja povezuje Kelbajar i Jermeniju, prenosi AP.

Posle sporazuma, mnogi žitelji pripremajući se za evakuaciju zapalili su svoje kuće kako ne bi ostavili Azerbejdžancima mogućnost da se u njih usele.

"Jermeni oštećuju okruženje i civilne objekte. Ekološka šteta, ekološki teror mora da se spreči", rekao je Hajijev.

Kelbajar je pre rata koji je završen 1994. godine bio naseljen azerskim stanovništvom, ali ta teritorija je potom došla pod kontrolu Jermena.

"Naseljavanje jermenske populacije na okupiranoj teritoriji Kelbajara bio je nezakonit... Sva ilegalna naselja moraju da se isele", dodao je Hajijev.

Vraćanje ove teritorije pod kontrolu Azerbejdžana izazvalo je zabrinutost zbog sudbine jermenske kulturne i verske hrišćanske baštine.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev uveravao je ruskog kolegu Vladimira Putina koji je posredovao u primirju, da će hrišćanske crkve biti zaštićene.

"Hrišćani Azerbejdžana imaće pristup tim crkvama", rečeno je u saopštenju iz kabineta Alijeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Baku kritikuje Jermene zbog paljenja kuća

Izvor: B92, 15.Nov.2020

Baku -- Na zahtev Jermenije Azerbejdžan je odložio preuzimanje kontrole nad Kelbajarom u Nagorno-Karabahu, dogovorene sporazumom o primirju...Istovremeno je kritikovao civile zbog toga što napuštajući tu oblast spaljuju kuće i čine, kako kaže, "ekološki teror"...Primirjem je okončan šestonedeljni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.